U bent hier

Fier op duurzame Harmony-tarwe

Pim's, Cent Wafers, Prince … de koekjes van Mondelēz zijn moeilijk te weerstaan. En we geven nog een extra reden om toe te happen: een groot deel ervan wordt gemaakt met het duurzame Harmony-graan. Bijvoorbeeld met dat van de Belgische boer Ferdinand Jolly, die ons mee op sleeptouw nam door zijn tarwevelden.

Op naar 2020

Tarwe is een grondstof die veel van de omgeving eist. In tijden van klimaatveranderingen is dat een heikel punt. Om de toelevering van tarwe in Europa duurzamer te laten verlopen, richtte Mondelēz International in 2007 het Harmony-charter op in Frankrijk. Daarvoor werkt het bedrijf samen met landbouwers, coöperaties, bloemmolens, ngo’s en experts.

Harmony tarwe
National Media File 
0

Ondertussen werkt Mondelēz in Europa samen met 1.700 boeren, 13 molenaars en 17 fabrieken. De Harmony-landbouwers bevinden zich in een straal van maximum 200 km van de dichtstbijzijnde Mondelēzfabriek en dat is ook het geval voor België. In overeenstemming met het Harmony-charter verbouwen en verwerken ze hun tarwe op een duurzame manier. Concreet besparen ze zoveel mogelijk op water, dragen ze zorg voor de bodem, beschermen ze de lokale biodiversiteit en beperken ze koolstofuitstoot.

In België komt 60% van de tarwe van Harmonyakkers. Hier werkt Mondelēz via landbouwexpert Walagri en de coöperatieve CZAV samen met 52 boeren en twee bloemmolens. Walagri begeleidt landbouwers doorheen de volledige teeltcyclus, van het zaaien tot de ontvangst en opslag van het graan. In totaal wordt in België zo’n 6.000 ton duurzame tarwe per jaar geproduceerd. De koekjesfabriek in Herentals – een van de grootste in Europa – maakt jaarlijks 70.000 ton koekjes uit die tarwe. Het doel is om tegen 2022 alleen nog met Harmony-tarwe te werken.

mondelez harmony
National Media File 
0
mondelez harmony
National Media File 
0
 

Tuin van 300 hectare

Boer Ferdinand Jolly uit het Waalse Ittre sloot zich drie jaar geleden aan bij het Harmonycharter. Samen met zijn zoon Christophe runt hij een boerderij van 300 hectare. “Ik ben in 1989 gestart met mijn boerderij. Van bij het begin heb ik geprobeerd om de biodiversiteit te stimuleren en de grond te beschermen, onder andere door bomen en hagen aan te planten. Die voorkomen erosie (slijtageproces van de grond waardoor die aan kwaliteit verliest) en zorgen ervoor dat elke druppel water de grond ingaat als het regent. Bovendien trekken de bomen nuttige insecten, vogels en andere kleine dieren aan en beschermen ze de gewassen. Tussen de gewassen zelf heerst er een microklimaat. Ik beschouw onze boerderij eigenlijk als een grote tuin, met insecten, vogels, konijnen, hazen en zelfs reeën. Je moet de natuur zoveel mogelijk zelf het werk laten doen.”

"Een boerderij is eigenlijk een grote tuin."Ferdinand

“Naast tarwe teel ik aardbeien tijdens het seizoen. Ik gebruik ook de helft van mijn akkers voor bioteelt. Eind juli en begin augustus oogst ik de Harmony-tarwe. Om erosie te vermijden, begin ik onmiddellijk met iets anders te zaaien, bijvoorbeeld haver of gele mosterd. Vanaf oktober zaai ik wintertarwe. Daarvan worden de koekjes van Mondelēz gemaakt.”

< naar de wereld van Spar