Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek
Tags Bier Belgisch

Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek

Op een mooie zomerdag misstaat een zoetzure kriek of een ander fris fruitbier nooit. Brouwerij Lindemans brouwt van oktober tot en met april veel van dat lekkers. David Vandergoten, Spar drankenconsulent trok naar Vlezenbeek, waar de gisten al even wild zijn als de dames op de flesetiketjes.

Dirk en Geert Lindemans

Het ontvangstcomité bestaat uit niemand minder dan Dirk en Geert Lindemans, de twee neven die de zesde generatie van lambiekstekers uitmaken. Vol ambitie namen ze de familiebrouwerij in 2006 over.

Zo investeerden ze al in een nieuwe bottellijn, een groter magazijn en nieuwe opslagruimtes waarin lambiek kan rijpen. Samen bewaken Geert en Dirk ook het authentieke karakter, de verrassende smaak en het heerlijk aroma van puur vakmanschap.

Wilde gisten in het Pajottenland

De kleine onafhankelijke brouwerij werd in 1822 opgericht in Vlezenbeek, putteke Pajottenland. De meeste lambiek komt uit deze streek en dat is echt geen toeval. Dé grote troef van het kleine Vlezenbeek is dat het over een uitzonderlijke microflora beschikt.

De lucht van de Zennevallei is namelijk doordrongen van honderden specifieke wilde gisten, zoals de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus. Die twee geven lambiek zijn typische, unieke smaak. Wilde gisten maken spontane gisting mogelijk.

Dat proces - een buitenbeentje in de bierwereld - kan uitsluitend lopen van begin oktober tot eind april. Zomerse temperaturen hebben namelijk een nefaste invloed op het gistingsproces.

Wort wordt gekookt in het koelschip.
Gist
Wort

Eerst kookt men het wort (een zoete, moutige vloeistof), waarna het in een ondiepe kuip (het koelschip) overgegoten wordt. Daarna stelt men het wort bloot aan de lucht. Terwijl het langzaam afkoelt tot aan de gistingstemperatuur, trekken de wilde gisten het gistingsfeestje spontaan op gang.

Hoe wordt lambiek gemaakt?

Lambiek brouwen

1. Lambiek brouwen

In de maalderij bevindt zich de molen die het mout en de tarwe ‘breekt’. Vervolgens belanden deze in een koperen beslagkuip. Aan een beslag van brouwwater en granen (70% gemoute gerst en 30% tarwe) voegt men warm water toe. Zodra de thermometer 78°C aanduidt, zal het zetmeel al omgezet zijn in vergistbare suikers.

Tijd om de melkwitte oplossing over te pompen naar de maischketel, waar men de temperatuur opdrijft tot 90°C. In de filterkuip wordt het kaf (graanbestanddelen die niet oplossen) gescheiden van het wort (de suikerrijke oplossing). Het kaf vormt een filterkoek die het wort filtert, dat van hieruit naar de kookketel loopt. De resten worden als veevoeder verkocht. In de kookketel start het kookproces en voegt men overjaarse hopbellen toe.

2. Lambiek gisten

Na 4 uur koken gaat het wort naar het koelschip. Door de wind en de lokale microflora zal het ’s nachts bezwangerd worden door de wilde gisten.

Lambiek gisten
Lambiek rijpen

3. Lambiek rijpen

De volgende dag pompt men het wort over naar de gistingstanks en foeders, waarbij het langzaam maar zeker volwaardige lambiek wordt. Het rijpingsproces kan duren van minstens zes maanden tot enkele jaren. Hier ontwikkelt zich de karakteristieke smaak van oude lambiek.

4. Samenstellen

Voor fruitbieren zoals Lindemans Kriek en Pecheresse wordt vers vruchtensap gemengd met de jonge lambiek van minder dan 1 jaar oud. Dit mengsel zal opnieuw gisten en macereren voor maximaal 3 dagen.

Voor fruitbieren zoals Lindemans Kriek en Pecheresse wordt vers vruchtensap gemengd met de jonge lambiek.
Bottelen

5. Bottelen

In de bottelarij controleert men de binnengekomen flesjes grondig, waarna ze worden gewassen, gespoeld en opnieuw automatisch afgevuld. De bakken worden gevuld en zijn klaar om te vertrekken, richting jouw dorstige gehemelte.

Lindemans Kriek

Lindemans Kriek

Heerlijk fruitig bier (3,5%) met de frisse, zuurzoete smaak van verse krieken. De aanzet is sterk en levendig, en gaat over in een gevarieerd smakenpalet dat een perfect evenwicht vindt tussen de zoetheid van het fruit en het zacht zurige karakter van lambiek.

Ontstaan in: 1979
Schenktemperatuur: 3°C
Wat eten we erbij? Plattekaas, terrines, stoofvlees, desserts, sabayon en balletjes met krieken.

Lindemans Pecheresse

Lindemans Pecheresse

Een fris en fruitig bier (2,5%) dat het beste van beide werelden in zich verenigt: enerzijds het rijke lambiekaroma en anderzijds de sappige toets van perziken.

Ontstaan in: 1987
Schenktemperatuur: 3°C
Wat eten we erbij? Salades (bv. niçoise of Waldorfsalade), gegrilde kip, gekaramelliseerd varkensvlees, pekingeend, soufflés met geitenkaas of desserts zoals pêche melba, sorbet, Brusselse wafels of pannenkoeken.