U bent hier

Op bezoek bij Lindemans: Wild gisten, rustig genieten

Op een mooie zomerdag misstaat een zoetzure kriek of een ander fris fruitbier nooit. In Brouwerij Lindemans wordt van oktober tot en met april veel van dat lekkers gebrouwen. David Vandergoten, Spar drankenconsulent trok naar Vlezenbeek, waar de gisten al even wild zijn als de dames op de flesetiketjes.

National Media File 
0

Het ontvangstcomité bestaat uit niemand minder dan Dirk en Geert Lindemans, de twee neven die de zesde generatie van lambiekstekers uitmaken. Vol ambitie namen ze de familiebrouwerij in 2006 over. Zo investeerden ze reeds in een nieuwe bottellijn, een groter magazijn en nieuwe opslagruimtes waarin lambiek kan rijpen. Samen bewaken Geert en Dirk ook het authentieke karakter, de verrassende smaak en het heerlijk aroma van puur vakmanschap.

Gist is in the air

De kleine onafhankelijke brouwerij werd in 1822 opgericht in Vlezenbeek, putteke Pajottenland. De meeste lambiek komt uit deze streek en dat is echt geen toeval. Dé grote troef van het kleine Vlezenbeek is dat het over een uitzonderlijke microflora beschikt. De lucht van de Zennevallei is namelijk doordrongen van honderden specifieke wilde gisten, zoals de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus. Die twee geven lambiek zijn typische, unieke smaak. Wilde gisten maken spontane gisting mogelijk. Dat proces - een buitenbeentje in de bierwereld - kan uitsluitend lopen van begin oktober tot eind april. Zomerse temperaturen hebben namelijk een nefaste invloed op het gistingsproces.

 

National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

Nadat het wort gekookt en in een ondiepe kuip (het koelschip) overgegoten wordt, wordt het wort blootgesteld aan de lucht. Terwijl het langzaam afkoelt tot aan de gistingstemperatuur, trekken de wilde gisten het gistingsfeestje spontaan op gang

Lambiek maken in vijf stappen

National Media File 
0

1. Brouwen

In de maalderij worden mout en tarwe gebroken. Vervolgens belanden ze in een koperen beslagkuip. Aan een beslag van brouwwater en granen (70% gemoute gerst en 30% tarwe) wordt warm water toegevoegd. Zodra de thermometer 78°C aanduidt, zal het zetmeel al omgezet zijn in vergistbare suikers. Tijd om de melkwitte oplossing over te pompen naar de maischketel, waar de temperatuur wordt opgedreven tot 90°C. In de filterkuip wordt het kaf (graanbestanddelen die niet oplossen) gescheiden van het wort (de suikerrijke oplossing). Dat laatste wordt gefilterd en loopt van hieruit naar de kookketel. De resten worden als veevoeder verkocht. In de kookketel start het kookproces en worden overjaarse hopbellen toegevoegd.

National Media File 
0

2. Gisten

Na 4 uur koken gaat het wort naar het koelschip. Door de wind en de lokale microflora zal het ’s nachts bezwangerd worden door de wilde gisten.

National Media File 
0

3. Rijpen

De volgende dag pompt men het wort over naar de gistingstanks en foeders, waarbij het langzaam maar zeker volwaardige lambiek wordt. Het rijpingsproces kan duren van minstens zes maanden tot enkele jaren. Hier ontwikkelt zich de karakteristieke smaak van oude lambiek.

 

National Media File 
0

4. Samenstellen

Voor fruitbieren zoals Lindemans Kriek en Pecheresse wordt vers vruchtensap gemengd met de jonge lambiek van minder dan één jaar oud. Dit mengsel zal opnieuw gisten en macereren voor maximaal drie dagen.

National Media File 
0

5. Bottelen

In de bottelarij worden de binnengekomen flesjes grondig gecontroleerd, gewassen, gespoeld en opnieuw automatisch afgevuld. De bakken worden gevuld en zijn klaar om te vertrekken, richting jouw dorstige gehemelte.

 

National Media File 
0

Lindemans Kriek

Heerlijk fruitig bier (3,5%) met de frisse, zuurzoete smaak van verse krieken. De aanzet is sterk en levendig, en gaat over in een gevarieerd smakenpalet dat een perfect evenwicht vindt tussen de zoetheid van het fruit en het zacht zurige karakter van lambiek.

Ontstaan in: 1979
Schenktemperatuur: 3°C
Wat eten we erbij? Plattekaas, terrines, stoofvlees, desserts, sabayon en balletjes met krieken.

National Media File 
0

Lindemans Pecheresse

Een fris en fruitig bier (2,5%) dat het beste van beide werelden in zich verenigt: enerzijds het rijke lambiekaroma en anderzijds de sappige toets van perziken.

Ontstaan in: 1987
Schenktemperatuur: 3°C
Wat eten we erbij? Salades (bv. niçoise of Waldorfsalade), gegrilde kip, gekaramelliseerd varkensvlees, pekingeend, soufflés met geitenkaas of desserts zoals pêche melba, sorbet, Brusselse wafels of pannenkoeken.

< naar de wereld van Spar