Delirium van brouwerij Huyghe uit Melle
Tags Bier Belgisch

Delirium van brouwerij Huyghe uit Melle

Zowel het Oost-Vlaamse dorpje Melle als Brouwerij Huyghe doen niet bij iedereen veel belletjes rinkelen. Maar Delirium tremens? Die naam is wereldberoemd. Klaar om helemaal ondergedompeld te worden in de wondere wereld van de roze olifantjes, gingen Spar-drankenadviseurs Sabine en Hans op visite.

Delirium: een iconisch bier

Delirium tremens is uitgegroeid tot een iconisch Belgisch bier. Daar zitten het unieke design van de fles en de olifantjes natuurlijk voor iets tussen. Maar zonder een fantastische smaak verkrijg je zo’n status niet. Delirium tremens kennen we evenzeer als een stevig en vol blond moutbier met drie verschillende gisten, 8,5% alcohol en een lekker zachte en ronde smaak. 

De matte flesjes zijn heel herkenbaar door de originele verpakking.

De matte flesjes zijn heel herkenbaar door de originele verpakking, dat aan Keuls aardewerk doet denken. Deze gepatenteerde flesjes ogen niet alleen mooi, ze komen ook de kwaliteit ten goede. Er kan namelijk geen zonlicht aan het bier komen. En het etiket, dat verbeeldt op een originele manier de verschillende fasen van een delirium, een ontwenningsverschijnsel bij alcoholverslaving.

Een brouwerij met een rijke geschiedenis

De eerste brouwerijactiviteiten op de Appelhoek in Melle vonden al plaats in 1654. In 1902 kwam Leon Huyghe naar Melle. Hij vond werk in de brouwerij … en kocht die amper vier jaar later al over. Leon bouwde de brouwerij verder uit, maar tijdens WO I kende ze moeilijke tijden. Zo werden bijvoorbeeld de koperen brouwketels door de Duitsers omgesmolten tot wapens. Na de oorlog zorgde de familie Huyghe ervoor dat de koperen brouwketels zo snel mogelijk werden vervangen door nieuwe.

In 1936 begon de bouw van een nieuwe brouwerij aan de Geraardsbergsesteenweg. Die staat er nog tot op vandaag. Na de gouden jaren 60, kende de brouwerswereld een algemene malaise. Brouwerij Huyghe overwon de moeilijke periode gelukkig en met Jean De Laet kwam de derde generatie aan het roer. Jean investeerde fors en liet ook nieuwe bieren ontwikkelen.

De brouwerij

Het paradepaardje: Delirium tremens

Op 26 december 1988 werd voor het eerst Delirium tremens gebrouwen. Vanuit Italië kwam er vraag naar een zwaar blond bier en dit was een meer dan passend antwoord. Het zou al gauw uitgroeien tot het paradepaardje en uithangbord van Brouwerij Huyghe.

Alain De Laet, zoon van Jean en dus de vierde generatie, vervoegt de familiale brouwerij als productiemanager. In 1992 volgen grote investeringen: liefst 2.400 m² aan magazijnen en burelen worden toegevoegd. Er komen ook nieuwe warme kamers en een ultramoderne bottelarij die 15.000 flessen per uur aankan. Warme kamers? Die dienen voor de hergisting. Flessen worden er 14 à 20 dagen bewaard aan een temperatuur van 25°C.

Delirium tremens haalde al heel wat medailles en werd in 1998 verkozen tot 'Best Beer in the World'!
Productiemanager Alain

Amper 19 jaar na het ontstaan van Delirium tremens, in 1997, roept de Amerikaanse beerhunter Stuart A. Kallen het uit tot beste bier van de wereld. Een jaar later wordt die eer bevestigd en bekroond met een gouden medaille op het ‘World Beer Championship’ van Chicago. Later zouden nog veel medailles volgen.

Delirium productie
Delirium productie
Alain De Laet

Het brouwproces van Delirium tremens

Delirium tremens wordt enkel met mout gebrouwen. Dat geeft het bier zijn volmondige ronde smaak. De mout wordt ter plaatse gemalen en daarna vermengd met warm water. Dit beslag wordt gefilterd en komt terecht in een buffervat. De koek wordt uitgeperst en de droge draf wordt verkocht als veevoeder.

De koeien vinden het blijkbaar erg lekker en voedzaam, want ze geven hierdoor 4 à 5% meer melk. Het wort gaat van de voorlooptank naar de kookketel en dan wordt er hop aan toegevoegd. Dat geeft bitterheid aan het bier. Zodra de vloeistof voldoende gekookt is, wordt het via een whirlpool gecentrifugeerd. Het komt dan terecht in de wortkoeler en gaat daarna naar de gistkelder. De juiste gisten bij de juiste wort doen, dat is tot slot de kunst.

Miskijk je niet op de gouden kleur en romige, lichte schuimkraag. Delirium tremens heeft een complexe, lichte hopsmaak en proeft verrassend moutachtig voor zo’n luchtig, zonnig bier. Het heeft enorm veel body, een rijk mondgevoel en een lange, zoete en fruitige afdronk. Dat zijn heel wat sensaties voor slechts één bier!

Het buffervat
De wortkoeler
De wortkoeler

Ambitie: duurzaamste brouwerij van België

Een nieuwe grote vernieuwingsoperatie volgde in 2012. Toen werd een hypermoderne ecologische brouwzaal met een capaciteit van 350.000 hl in gebruik genomen. Die zorgt voor een besparing van 10% op grondstoffen, 30% op waterverbruik en 50% op energieverbruik. En de productie verloopt volautomatisch. De familie De Laet blijft ondertussen investeren, met de ambitie om duurzaamste brouwerij van het land te worden. Zo zorgen de zonnepanelen op het dak voor 16% van de benodigde energie.

De hypermoderne ecologische brouwzaal.
De zonnepanelen op het dak zorgen voor 16% van de benodigde energie.