Brugse zot van brouwerij De Halve Maan uit Brugge
Tags Bier Belgisch

Brugse zot van brouwerij De Halve Maan uit Brugge

Je bent een Brugse zot of je bent het niet. Xavier Vanneste, de zesde generatie van de authentieke Brugse brouwersfamilie, haalde in 2016 de wereldpers toen hij een 3,2 kilometer lange ondergrondse pijpleiding met bier liet aanleggen. Dit is het zotte verhaal van De Halve Maan, een kleine brouwerij die almaar groter wordt, zonder daarbij z’n authenticiteit te verliezen.

Leon Maes brouwerij De Halve Maan

Drie authentieke bieren

Brouwerij De Halve Maan kennen we van drie authentieke Brugse bieren: Brugse Zot, Straffe Hendrik en Sportzot. De historiek van de Brugse brouwersfamilie gaat terug tot 1856, toen Leon Maes, ook wel gekend als Henri I, eigenaar werd van de brouwerij. Met de steun van kanunnik Maes, zijn oom, brouwde hij toen een ambachtelijk troebel bier.

De Brugse Zot doet het

We spoelen even verder tot 2005. In dat jaar ziet Brugse Zot het levenslicht. Het karaktervolle bier wordt meteen een voltreffer in Brugge en ver daarbuiten. Dat succes stelt de brouwerij in staat om drie jaar later de rechten van hun verloren zoon, Straffe Hendrik, terug binnen te halen. Die waren in 1988 namelijk overgenomen door een andere brouwerij, om vervolgens in het slop te raken. De Halve Maan zette hem weer op z’n oorspronkelijke pootjes: als een tripel van 9%.

Een goede zet, want de verkoop van Brugse Zot en Straffe Hendrik neemt dan jaar na jaar enorm toe. Zoveel zelfs dat de Brugse binnenstad begint te kreunen onder dat succes. Almaar meer vrachtwagens moeten namelijk de verplaatsing maken tussen de brouwerij, in het hart van de toeristische binnenstad, en de bottelarij, buiten het stadscentrum. Geen sinecure in een historisch stadscentrum vol smalle kasseistraten.

Huzarenstukje

Dat vormt de aanleiding tot een dure, duurzame en vooral geniale ingeving. “Als water, elektriciteit, kabels en telefoon via ondergrondse leidingen kunnen”, dacht Xavier Vanneste, “dan kan bier toch ook via die weg worden vervoerd?”. Klinkt als cafépraat, maar het was hem menens. En zo geschiedde, in 2016. Nooit eerder werd een gelijkaardig project ondernomen.

De pijpleiding loopt 3,2 kilometer lang en tot 34 meter diep ondergronds. Geen klein bier!
Brouwer Xavier

Voor je begint te fantaseren over bier dat thuis uit de kraan komt: de leiding gaat rechtstreeks van de brouwerij naar de bottelarij. En dat over een afstand van 3,2 kilometer. De pijplijn loopt volledig onder openbaar domein, waaronder meerdere waterlopen en de historische kanaaltjes en stadsvesten. Hiervoor werden speciale technieken toegepast met ondergrondse gestuurde boringen, die de hinder tot een minimum beperkten. Op z’n diepste punt steekt de leiding zo’n 34 meter onder de grond. Zelf een putje graven en intappen op de toevoer mag je dus vergeten!

Brouwerij De Halve Maan productie
Brouwerij De Halve Maan productie
Brouwerij De Halve Maan productie

De meest bezochte brouwerij van België

De pijpleiding laat De Halve Maan toe om de komende jaren lustig door te blijven groeien. En ook de waarde als toeristische trekpleister kan verder uitgebouwd worden: De Halve Maan is met haar industrieel-archeologische site de meest bezochte brouwerij van het land. Bijkomende duurzame voordelen: minder uitstoot en verbetering van de leefbaarheid in de binnenstad.

Voor altijd brouwen in de Brugse binnenstad

Het prijskaartje bedroeg 4 miljoen euro, maar wegtrekken uit het centrum was voor Vanneste nooit een optie. “Al vijf eeuwen brouwen we op deze plaats, dus dat moest zo blijven”, klinkt het. “Onze bieren moeten absoluut in het centrum van Brugge worden gebrouwen. Zoals trappisten in een abdij moeten worden gemaakt en champagne in de Champagnestreek. Dankzij de pijpleiding behouden we onze authenticiteit.”

Via crowdfunding werd een deel van de kostprijs ingezameld. Wie diep in de zak tastte, krijgt nu voor de rest van zijn leven gratis bier. Maar niet via de kraan dus.

Deze zotte brouwsels vind je bij Spar ...

Brugse Zot (6%)

Brugse Zot (6%)

Een evenwichtig doordrinkbier met karakter

Dit bier van hoge gisting met fruitige en kruidige aroma’s heeft een unieke smaak. Die komt tot stand dankzij vier moutsoorten en twee aromatische hopvariëteiten. In het complexe karakter ontdek je, naast een bittertje, ook citrusachtige toetsen. Qua foodpairing zit je helemaal goed met vis en schelpdieren, rundsvlees en desserten met rode vruchten.

Volgens een middeleeuwse legende boterde het nooit tussen de strikte keizer Maximiliaan van Oostenrijk en de Bruggelingen. Op een dag vroegen de inwoners of hij een zothuis wou laten bouwen, waarop hij antwoordde: ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’. Zo ontstond de geuzennaam Brugse zotten.

Sportzot (0,4%)

Sportzot (0,4%)

Het eerste alcoholvrije speciaalbier met smaak in België

De Halve Maan ontwikkelde een unieke filtratietechniek, waarbij ze op volledig natuurlijke wijze alleen de alcohol uit Brugse Zot Blond kunnen filteren. Het resultaat is revolutionair: een sprankelend alcoholvrij bier met de smaak van een kwalitatief speciaalbier. Aromatische hop geeft het bier een complex karakter met toetsen van citrus. Dankzij zijn fijne bitterheid combineert Sportzot uitstekend met allerlei gerechten.

Een alcoholgehalte van 0,4% en toch alcoholvrij? Perfect normaal in België, waar we een bier als alcoholvrij beschouwen als het minder dan 0,5% alcohol bevat. Met Sportzot kan je dus zorgeloos drinken en sporten!

Straffe Hendrik Tripel (9%)

Straffe Hendrik Tripel (9%)

Een gouden tripel met stevige witte schuimkraag

Het is volop genieten met dit krachtig bier vol kruidige aroma’s en rijke, volmondige toetsen van mout en hop. Er is stevig gehopt en gebrouwen met een subtiele mengeling van zes speciale moutsoorten. Dat geeft deze tripel zijn bijzonder uitgebalanceerde en krachtige smaak. De aanzet neigt naar karamel, waarna de smaak overvloeit in een aanzienlijke bitterheid. In de afdronk proef je een subtiele hint van banaan met prominent aanwezige citrusvruchten.

Kruidige visgerechten komen helemaal tot hun recht in combinatie met dit bier. Het past ook uitstekend bij kazen zoals camembert. Combinaties met fruitdesserten op basis van bijvoorbeeld ananas en mango zijn eveneens een aanrader.