Bier en kaas van de abdij van Chimay

Bier en kaas van de abdij van Chimay

De bieren en kazen van Chimay vormen heerlijke koppels. Geen wonder, want ze worden met evenveel devotie gemaakt onder supervisie van de monniken van de abdij. ‘Ora et labora’ (bidden en werken) is nog steeds hun credo, met als doel de gemeenschap te verrijken. We trokken naar de abdij van Chimay om de bron van zoveel goeds met eigen ogen te aanschouwen.

De abdij van Chimay - Het team

Prinselijke brouwerij

Fabrice Bordon, brand ambassador, vertelt: “De abdij van Chimay staat er sinds 1850. De bezielers zijn een groepje monniken uit Westvleteren. Zij lieten met de hulp van de toenmalige prins van Chimay de abdij bouwen, met daarrond een boerderij, brouwerij en een kaasmakerij. De monniken leefden volgens het ‘ora et labora’-principe van de Cisterciënzers. Dat betekent zoveel als een evenwicht tussen bidden en werken. Die geest bleef bewaard toen ze in 1862 startten met de productie van kaas en bier. De inkomsten die ze daarmee verwierven, gingen voor het grootste deel naar sociale hulpverlening.”

“De monniken van nu brouwen Chimay nog steeds binnen de muren van de abdij. En het merendeel van de opbrengst gaat nog steeds naar de gemeenschap. Daardoor voldoet Chimay aan de criteria van een authentiek trappistenproduct. Om dat extra te benadrukken, dragen onze flessen het ‘Authentic Trappist Product’-label, toegekend door de Internationale Trappistenvereniging.”

Chimay-bieren productie
Chimay-bieren productie
Chimay-bieren productie

Het brouwproces van de Chimay-bieren

“Voor al onze Chimay-bieren gebruiken we dezelfde ingrediënten: water van de twee waterputten op het grondgebied van de abdij, mout van gekiemde en gedroogde gerst, tarwe, hop en gist. In 1948 selecteerde Pater Theodoor de unieke gistcellen die vandaag nog steeds aan de basis liggen van de productie van onze trappistenbieren. Net voor het afvullen voegen we een beetje gist toe om te zorgen voor een nieuwe rijping, de zogenaamde ‘champagnisering’. Eens gebotteld bewaren we het bier nog 21 dagen op een matige temperatuur, tot die gisting in de flessen helemaal voltrokken is.”

Chimay kaas productie
Chimay kaas productie
Chimay kaas productie

Kaas bij je trappistenbier

“Wie de Chimay-ervaring ten volle wil beleven, eet een goed stuk kaas bij zijn trappist. De productie van onze kazen begint in de fabricagekuipen. Daar verwarmen we de melk en voegen we er fermenten en zuren aan toe. Daardoor stremt de melk en krijg je melkwei en wrongel. We scheiden vervolgens de wrongel van de wei. Een ingenieus messensysteem snijdt de wrongel in stukken, die we daarna manueel in ronde of rechthoekige vormen plaatsen. Die gaan uiteindelijk naar de pers en krijgen daar hun definitieve vorm.”

"We hebben maar liefst 15 verschillende recepten om kaas mee te maken!"
brand ambassador Fabrice

Rustig rijpen en dan naar Spar

“Eens de kazen hun definitieve vorm hebben, gaan ze in een pekelbad. Daarna komen ze in de rijpingskelders terecht, waar ze vier tot zes weken blijven. We houden nauwlettend in het oog dat de temperatuur zich telkens tussen 8 en 12°C bevindt. Tijdens hun verblijf in de kelder, draaien we de kazen vier à vijf keer om en wassen we ze minstens twee keer met zout water. Zo rijpen ze op een evenwichtige manier. Als ook het rijpingsproces voltooid is, controleren, wegen en verpakken we de kazen. Dan zijn ze klaar om in de Spar winkelrekken te belanden!”

Chimay kazen rijpen

Deze trappistenbrouwsels vind je bij Spar ...

Chimay Tripel (8%)

Chimay Tripel (8%)

Type: blond, amberkleurig
Smaak: zacht met een frisse bitterheid
Schenktemperatuur: 6-8°C
Kies voor deze kaas: Chimay Vieux

Blauwe Chimay (9%)

Blauwe Chimay (9%)

Type: donker
Smaak: vol en rijkelijk met complex smakenpallet
Schenktemperatuur: 10-12°C
Kies voor deze kaas: Chimay à la Rouge

Rode Chimay (7%)

Rode Chimay (7%)

Type: bruin
Smaak: zacht en fruitig
Schenktemperatuur: 10-12°C
Kies voor deze kaas: Grand Chimay

Gouden Chimay (4,8%)

Gouden Chimay (4,8%)

Type: goudblond
Smaak: frisfruitig
Schenktemperatuur: 6-8°C
Kies voor deze kaas: Chimay d’été of Poteaupré

De perfecte Chimay inschenken

Zo schenk je een perfecte Chimay!

  1. Hou je glas in een hoek van 45°.
  2. Schenk de helft van de fles voorzichtig in.
  3. Hou het glas aan de servering vast.
  4. Giet de rest van het bier in het glas (je kan 1 cm in het flesje laten om te vermijden dat het bier vertroebelt).