U bent hier

Bio bij Spar

Boni Selection, het huismerk van Colruyt Group, biedt een breed gamma biologische producten aan die ook bij Spar te verkrijgen zijn. Maar wat betekent ‘bio’ of ‘biologisch’ eigenlijk? En hoe herken je een bioproduct?
Wat zijn bioproducten?

Bio, wat is dat eigenlijk?

De term ‘bio’ of ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Voeding die op een natuurlijke manier geteeld wordt, mag dus niet zomaar als biologisch bestempeld worden. Producten die de term ‘bio’ of ‘biologisch’ gebruiken moeten voldoen aan een set van strikte voorwaarden, die vastgelegd zijn in de Europese biowetgeving. 

Boeren die biologische groenten of fruit telen, mogen geen kunstmest gebruiken. Een gezonde bodem geeft gezonde vruchten en deze vruchten krijgen alle tijd om op een natuurlijke manier te groeien. Om de kwaliteit van de bodem te verbeteren, moeten er ook afwisselend verschillende gewassen op geteeld worden. Er mogen ook geen chemisch-synthetische pesticiden gebruikt worden en ziektes, insectenplagen en onkruid worden vooral preventief bestreden.

Ook de biologische veeteelt voldoen aan heel wat regels. De dieren moeten voldoende bewegingsruimte krijgen en ook hun voeding moet biologisch zijn. Op deze manier moeten de dieren gezond blijven, want ook preventieve antibiotica toedienen is verboden in biologische veeteelt.

Wat doet Colruyt Group?
Europees label biologische teelt
National Media File 
0

Hoe herken je bioproducten?

Producten die voldoen aan de Europese normen voor bioproducten krijgen het Europese biolabel op hun verpakking. Ook de woorden bio of biologisch staan steeds op de verpakking. De Boni bio producten herken je aan hun frisgroene verpakking. Hieronder zetten we enkele Boni bioproducten in de kijker die ook bij Spar te vinden zijn.

Boni bio eieren
National Media File 
0

Boni Bio eieren

De Boni bio eieren zijn onder meer afkomstig van bioboerderij Doba in Retie, gelegen in de Antwerpse Kempen. De kippen zitten er in verschillende stallen en worden speciaal gekweekt voor de biologische landbouw. Per stal zijn er maximaal 3000 dieren, waardoor er hoogstens 6 kippen per vierkante meter zitten. Overdag kunnen de kippen ook vrij rondlopen op uitgestrekte weides en dit vanaf 11 uur tot wanneer het donker wordt. De kippen krijgen ook enkel biologisch geteeld voer. Het voer is 100% plantaardig en bestaat onder andere uit tarwe, zonnebloemzaden, soja en maïs. Deze biologische aanpak zorgt steeds weer voor kakelverse en kwalitatieve eieren.

Boni bio komkommer
National Media File 
0

Boni Bio komkommer

De biologische komkommers bij Spar komen onder meer van tuinbouwbedrijf Vitaetom in Zwijndrecht. Daar telen Walter, Koen en Annelies van Hauteghem tomaten, courgetten, en komkommers op biologische manier. “Om onze biologische werkwijze iets te vergemakkelijken, hebben we kleine helpers in onze serre.”, vertelt Walter. “Kwartels eten het onkruid tussen de planten op, en lieveheersbeestjes, echte veelvraten, doen zich te goed aan de bladluizen.” Lees hier het volledige verhaal.

Boni bio bananen
National Media File 
0

Boni Bio bananen

De Boni bio bananen worden biologisch geteeld in Zuid-Amerika en dragen ook het Max Havelaar fairtrade label. Dit label garandeert dat de boeren uit het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor de bananen en dat ze er kunnen werken in correcte sociale omstandigheden. Omwille van de kwetsbaarheid en het zeer snelle rijpingsproces worden de bananen groen geplukt. Nadien worden ze in koelschepen getransporteerd om ze vervolgens in koelhuizen te bewaren en verder te laten rijpen. Je bewaart de bananen best gescheiden van ander fruit en bij een temperatuur van 12 °C. Zo blijven ze minstens een week goed. 

Boni bio verse kruiden
National Media File 
0

Boni Bio verse kruiden

In het bedrijf Vegobel in Duffel groeien onze Boni Selection biologische kruiden in indrukwekkende serres. Vegobel is een op en top familiebedrijf met drie broers aan het roer: Arthur, Steven en Wim Lauwers. “Onze biologische kruiden zijn vrij van pesticiden en andere chemicaliën. Insecten houden we weg door grote klevende banden te hangen boven de plantjes. Dat zijn de perfecte vliegenvangers!”, vertelt Arthur. De broers streven naar een teelt die niet alleen biologisch is, maar ook zo milieuvriendelijk mogelijk is. Zo wordt het overtollige water uit de goten gefilterd en opnieuw gebruikt. Lees hier het volledige verhaal.

Bioproducten bij Spar
National Media File 
0
< naar de wereld van Spar