U bent hier

BISTER: Curieuzeneuze mosterdpot

Hoe ze erin slagen om die scherpe smaak uit die kleine mosterdzaadjes te krijgen? Dat wilden wij wel eens weten. Fabienne Bister houdt wel van scherp gestelde vragen en beantwoordt ze allemaal met de glimlach. Maar het oerrecept van opa Bister, dat kunnen we haar niet ontfutselen. Jammer, maar de mosterd smaakt er niet minder lekker door!

Fabienne van Bister
National Media File 
0
National Media File 
0

Enthousiast vertelt Fabienne hoe haar grootvader, Franz Bister, het bedrijf uit de grond stampte. Fabienne: “In 1926 richtte mijn grootvader een chicoreibranderij op in Jambes. Vier jaar later nam hij een mosterdfabriek over uit de streek. Hij maakte de mosterd volgens een zeer zorgvuldig beschermd mosterdrecept ‘L’Impériale’. Oorspronkelijk zat de mosterd nog niet in potjes. Klanten namen hun eigen potjes mee naar de kruidenier, die ze vulde met mosterd uit een grote aardewerken pot. Toen de zelfbediening opkwam, besloot mijn grootvader de mosterd te verkopen in granaatvormige potjes. Het ontwerp van de potjes is geïnspireerd op de Mills-granaat die de Amerikanen tijdens W.O. II gebruikten bij de bevrijding.” “Mijn vader, Jean Bister, volgde zijn vader op in 1950 en in 1991 nam ik de fakkel over. Ik heb een tweede site opgericht in Noord-Frankrijk en in 2013 heb ik de Belgische fabriek verhuisd van Jambes naar Achêne, niet ver van Ciney. Het was zeer belangrijk om in de provincie Namen te blijven.”

"Ons geheime recept zorgt al bijna 90 jaar voor de lekkerste mosterd."Fabienne
zwart mosterdzaad
National Media File 
0
bruin mosterdzaad
National Media File 
0
wit mosterdzaad
National Media File 
0

Fabienne neemt ons mee naar de fabriek en toont het proces van zaadje tot mosterdpot. “Als er iets is wat mijn grootvader mij heeft geleerd, dan is het wel het belang van kwalitatief mosterdzaad”, vertelt ze. “Het beste mosterdzaad komt momenteel uit Oekraïne. Er bestaan maar liefst 42 verschillende soorten mosterdzaad. Je hebt zaadjes die prikken op de tong en zaadjes die prikken in de neus. Voor onze mosterd L’Impériale gebruiken we drie soorten: bruine, zwarte en witte zaadjes. Die malen we fijn om mosterd te maken.”

"We gebruiken de beste mosterdzaadjes uit Oekraïne."Fabienne
National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

“Hoe komt mosterd aan zijn scherpe smaak?”, willen we weten. “We mengen de geplette zaadjes met azijn, water, kruiden en zout”, antwoordt Fabienne. “Als de mosterdzaadjes in aanraking komen met de azijn, ontstaat de scherpe smaak. Verse mosterd is pikanter dan mosterd die al iets ouder is. We laten de mengeling eerst rijpen. Daarna wrijven we de mosterd tussen maalstenen tot een gladde pasta met de gewenste dikte. Als de mosterd is afgekoeld, laten we hem nog een aantal dagen rusten. Tot slot vullen, sluiten en etiketteren we de potjes, waarna ze vertrekken naar Spar.”

National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

TIP: Breng eens een bezoekje aan de mosterdfabriek. Meer info hierover vind je op de website www.bister.com.

National Media File 
0

Scherpe smaakmakers bij Spar

Spar heeft deze vijf producten van Bister in huis. Genoeg om al je gerechten extra pit te geven!

1. De mosterd L’Impériale is al bijna 90 jaar het paradepaardje van Bister.

2. Leuk voor kinderen: de dijonmosterd en halfsterke mosterd zitten in drinkglazen met afbeeldingen van de Smurfen. Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Smurfen én het Atomium komt er later dit jaar een speciale versie van het glas.

3. Piccalilli is gekookte saus van azijn, bloemkolen, uitjes, augurken, kurkuma, curry en nog enkele andere Indische kruiden.

4. De augurkjes van Bister komen uit Indië, waar er drie oogsten per jaar mogelijk zijn. De kleine augurken worden met de hand geplukt, worden gereinigd en vervolgens in een bewaringsjus met niet te veel zout naar België verscheept. 

5. De uitjes komen uit Nederland. Eenmaal uit de grond, worden ze gepeld en licht gekonfijt om ze te kunnen bewaren. 

< naar de wereld van Spar