U bent hier

De perfecte pompoen

Het pompoenseizoen is in volle gang en dat zie je bij Spar. Maar liefst vijf verschillende pompoensoorten sieren onze fruit- en groenteafdeling, elk met een unieke smaak. Zo’n smakenpalet wordt gedragen door écht vakmanschap. Expert van dienst is pompoenteler Frederik Devos uit Ardooie, die ons met plezier langs zijn kleurrijke velden gidst.

National Media File 
0
Welkom bij pompoenteler
National Media File 
0
passioneel product pompoen_butternut pompoen in het veld
National Media File 
0

Strategische pompoenteelt

Frederik Devos mag zich sinds vijf jaar pompoenteler noemen. Een waardige titel, zo blijkt, want pompoen telen is geen koud kunstje: “Vorst is de grootste vijand van pompoenen. Pas als het vorstgevaar geweken is, vanaf half mei, kan ik aan de teelt beginnen. Met intervallen van telkens 1,30 m plant ik de plantjes in rijen op plasticruggen. Voldoende ruimte is belangrijk: de plantjes moeten genoeg kunnen groeien, maar ook weer niet te veel – anders worden ze té groot.”

passioneel product pompoenen_vrouwelijke bloemen ontluiken eerst
National Media File 
0
passioneel product pompoenen_bijen en hommels zorgen voor de bevruchting
National Media File 
0
begin van de oogst
National Media File 
0

“De vrouwelijke bloemen verschijnen als eerste na een zestal weken. Ze dragen dan al een klein pompoentje dat nog onbevrucht is. Daarvoor heb je de mannelijke bloemen nodig, die later ontluiken. Eens dat gebeurd is, zorgen bijen en hommels voor de bevruchting. De uiteindelijke oogst begint vanaf eind augustus en duurt tot eind september — daarna ligt de nachtvorst weer op de loer. Als de oogst voorbij is, maak ik het veld klaar voor een nieuw gewas. Je kan op hetzelfde veld slechts om de drie jaar pompoenen planten.”

spaghettipompoenen in het veld
National Media File 
0

Wist je dat …

pompoenen tot de familie van komkommerachtigen behoren? Andere leden van de familie zijn (water)meloenen, augurken, courgettes en komkommers.

pompoenen wegen
National Media File 
0
National Media File 
0
butternutpompoen klaar
National Media File 
0

Klaarmaken voor gebruik

“Ondertussen heb ik de eerste butternuts al geoogst. Om te zien wanneer een pompoen rijp is, moet je naar de stengel kijken. Als die kurkachtig, dor en een beetje gebarsten is, weet je dat het goed zit. De rijpe pompoenen snij ik allemaal handmatig af met een snoeischaar en sla ik vervolgens op in paloxen in de loods, zoals ik hier met mijn butternuts gedaan heb.”

pompoenen overzicht
National Media File 
0

“Om de pompoenen juist te bewaren, is een goede ventilatie noodzakelijk. Vandaar dat de loods wel overdekt is, maar niet helemaal afgesloten. Vervolgens was ik alle pompoenen en verpak ik ze in bakken van 12 kg. Dan nog even labelen en ze zijn klaar voor hun vertrek naar de veiling. En van de veiling belanden de pompoenen uiteindelijk in jullie winkels.”

National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

“Nog enkele tips: als je een pompoen koopt, kies dan voor een exemplaar met een harde schil en steelaanzet, liefst zonder kneuzingen. Je kan een pompoen bewaren op een droge en koele plaats. Spaghettipompoenen bewaren iets minder lang dan de andere pompoenen.”

National Media File 
0

Pompoenen zitten tjokvol vitamine C, caroteen, ijzer en calcium. Niet alleen superlekker, maar ook supergezond dus!

< naar de wereld van Spar