U bent hier

Knolselder

Knolselder is een typische wintergroente met een lekker kruidige smaak. De knol leent zich toch verschillende verrassende gerechten. Haal er deze winter een in huis en proef van zijn veelzijdigheid!

De Belgische knolselder van Spar wordt vanaf half september geoogst en gaat erna in koelcellen. Daardoor kan je bijna het hele jaar genieten van knolselder. De knollen moeten droog en stevig zijn bij aankoop. Een goede knolselder weegt wel wat. Klop er eens op om te horen of hij niet hol klinkt.

Smaak:

Knolselder heeft een unieke, uitgesproken smaak die erg aanwezig is in bereidingen. Hij geeft je gerecht een kruidig karakter. Rauw smaakt hij extra pittig.

Voedingswaarde:

IJzer, vitamine B, C en K: je haalt ze allemaal uit de knolselder. Daarboven op is hij rijk aan koolhydraten en mineralen.

Bewaren:

De knolselder bewaart enorm goed. Hoe kleiner de knol, hoe langer je hem kan bijhouden. In de koelkast blijft de groente wekenlang goed.

Weetjes: 

Knolselder is de verdikte eetbare wortel van de selderplant.

Klaarmaken

Knolselder leent zich tot verschillende bereidingen. Zo kan je hem gewoon koken, maar ook verwerken in puree, soep, crème… Je kan de knol ook gebruiken als pastavervanger of er frietjes van snijden. Zelfs rauw is hij heerlijk in een slaatje!

Snijden & schoonmaken

  1. Spoel de knolselder en borstel de eventuele aarde weg.
  2. Schil de groente. Je mag een redelijk dik stuk weghalen. Schil totdat je het witte vruchtvlees ziet.
  3. Verwijder de wortelkanalen die langs de onderkant aan de knol vastzitten.
  4. Snij de knol in schijven of blokjes.