U bent hier

Waterkers

Volgens de plantkunde is waterkers een slappe moerasplant. Maar laat je niet beetnemen: op de smaakpapillen komt waterkers beslist niet slap over. ’t Is net om zijn pit dat deze groente geliefd is!

Waterkers behoort tot de kruisbloemenfamilie, net als bloemkool, broccoli, radijs, witte kool en koolrabi. Een bont gezelschap dus. En dan is er nog tuinkers, waarmee de waterkers gemakkelijk verward wordt. Nochtans zijn er duidelijke verschillen. Waterkers heeft grotere en donkerder groene blaadjes, smaakt iets milder en wordt verkocht als bosjes in zakjes in plaats van in kleine plastic bakjes.

Smaak:

Met zijn peperachtige mosterdsmaak zorgt waterkers voor extra pit in salades, soepen, sauzen of puree. Je kan waterkers ook koken zoals spinazie.

Voedingswaarde:

Waterkers barst van de goede eigenschappen. Het is rijk aan vitamines A, C, E en B-complex, is een bron van ijzer, calcium en jodium, én bevat veel antioxidanten.

Bewaren:

Je kan waterkers enkele dagen in de koelkast bewaren. Giet af en toe vers water in het zakje zodat de wortels te allen tijde nat blijven. Hou de temperatuur rond de 1 à 2°C. Laat de waterkers zeker niet bevriezen.

Weetjes: 

Er bestaan ongeveer 80 verschillende soorten waterkers, en ze zijn lang niet allemaal eetbaar. De waterkers die je in de Spar winkel vindt, heet voluit ‘witte waterkers’.

waterkers
National Media File 
0

Klaarmaken

Schoonmaken

  • Spoel voorzichtig voor gebruik.
  • Eens uitgelekt, kan je de waterkers meteen toevoegen aan je gerecht.

Waterkerspesto maken

  • Hou een paar blaadjes waterkers apart om af te werken.

  • Mix de overige waterkers met olijfolie, pistachenoten, look en zeezout tot een pesto.