U bent hier

Kok met wok

Wokken is lekker, gezond, snel én energiezuinig. Omdat je maar kort verhit en geen vocht toevoegt, behouden de groenten hun vitamines, kleur, smaak en textuur. Bovendien vergt wokken weinig vetstof en is het de ideale manier om restjes groenten, vlees of vis op te maken. Overtuigd? Wok around the clock met deze zeven recepten en woktips!

Egg hopper
National Media File 
0

Egg hopper (20 min)

Een ‘egg hopper’ is een klassieker op de Sri Lankaanse ontbijttafels. Het is een soort hartige kokospannenkoek met een spiegelei in het midden. Door de bolle vorm van de pan, krijgt de egg hopper de vorm van een kommetje. De Sri Lankanen eten hun hopper graag als een soort wrap met verschillende sambals, uienchutney, curry of linzen in.

Naar het recept

Nasi
National Media File 
0

Nasi (30 min)

Wist je dat … ‘nasi’ Indonesisch is voor ‘gekookte rijst’? Een restje rijst van de vorige dag is ideaal voor dit gerecht. Geen restjes? Kook de rijst dan enkele minuten korter dan aangeven staat op de verpakking. Spreid de rijst uit in een schaal en laat ze volledig afkoelen voor je begint te bakken. Noten en uitjes zorgen voor extra ‘crunch’.

Naar het recept

Tjaptjoi
National Media File 
0

Tjaptjoi (20 min)

De naam tjaptjoi komt van twee Kantonese woorden: tjap, dat ‘gemengd’ betekent, en tjoi, dat ‘groente’ betekent. Het gerecht bestaat dan ook uit een mengeling van gewokte groenten. In het Hokkien, een ander Chinees dialect, betekent tjap ‘tien’ en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het ‘tien groenten’. Vlamingen schrijven de naam vaak als ‘chop choy’.

Naar het recept

Biefstuk in de wok
National Media File 
0

Biefstuk in de wok (15 min)

Wil je zelf reepjes snijden van een steak? Snij dan altijd dwars op de vleesdraad. Dus als je vlees horizontale groeven heeft, snij je verticaal. Zo krijg je malse reepjes! Wok ze niet te lang.

Naar het recept

Koreaanse wok met vis
National Media File 
0

Koreaanse wok met vis (30 min)

Smaakmakers zoals look, ui, gember en chilipepers verbranden snel. Bak ze dus in niet te hete olie en schep ze snel om. Haal ze na een paar seconden weer uit de wok en voeg ze aan het einde van je bereiding weer toe. Je kan nu met extra smaakvolle olie beginnen te wokken!

Naar het recept

Fluwelen kip met paddenstoelen en oestersaus
National Media File 
0

Fluwelen kip met paddenstoelen en oestersaus (20 min)

Spoel de paddenstoelen zeker niet af. Anders komt er veel vocht vrij tijdens het wokken. De Spar Japanse wokmix (400 g) bevat smaakvolle, voorgesneden kastanjechampignons, prei, rode uien en peterselie. Zo gaat wokken nog sneller!

Naar het recept

 

San Xian potsticker

Potstickers zijn een soort Chinese dumplings, die heel toevallig zijn uitgevonden. Het verhaal wil dat een kok zijn dumplings aan het koken was in een wok. Toen de kok z’n rug draaide, verdampte het water en bakten de dumplings verder. Vandaar de naam ‘potsticker’. Tegenwoordig worden potstickers bereid volgens de bak-stoom-bakmethode. Eerst worden ze gekleurd in olie, dan gestoomd met water in een afgesloten pan en daarna gaat het deksel eraf. Als het water is verdampt, worden de potstickers nog eens gebakken. Zo zijn de pakketjes krokant vanbuiten en sappig binnenin!

Naar het recept


‘Wok’ betekent ‘pan’ in het Kantonees, een Chinese taal. De eerste wokkoks zouden geleefd hebben in de buurt van de Chinese stad Kanton. Hout was er schaars en daarom moesten de koks hun groenten fijn snijden en alles in één keer snel bakken op een hoog vuur. De geboorte van de wokmethode!

Wokken is niet voor niets een synoniem voor roerbakken: je moet voortdurend in je pan roeren. Alleen zo bak je al je ingrediënten gelijkmatig. Roer met twee grote spatels je ingrediënten van het midden naar de randen van de wok. Gevorderde wokkers kunnen de pan ook opschudden in plaats van te roeren. We zetten hier enkele tips op een rijtje voor een geslaagd wokrecept.

1. Doe de watertest

Om je ingrediënten lekker sappig en krokant te wokken, moet je wok heet zijn voor je begint. Test of je wok heet genoeg is door er enkele druppels water in te sprenkelen. Als de druppels opspringen en snel verdampen is je wok ok! Voeg dan pas de koude olie toe. Als de olie walmt, is hij heet genoeg om te wokken.

2. Weinig vetstof

Wokken is een gezonde kookmethode, omdat je weinig vetstof gebruikt. Kies voor arachide-, maïs-, rijst- of zonnebloemolie, omdat die hoge temperaturen aankunnen en neutraal smaken. Spar verkoopt ook speciale wokolie van Go-Tan. Olijfolie en boter zijn niet geschikt om te wokken.

3. Wel wok, niet wak

Om te zorgen dat je wokt en niet stooft, moet je de temperatuur hoog houden en vocht vermijden. Zorg dat je ingrediënten droog zijn. Wok ze in kleine porties. Als je te veel ingrediënten tegelijk toevoegt, daalt de temperatuur van je wok. Laat je wok tussen elke baksessie opnieuw heet worden. Droog je wok indien nodig af tussen baksessies in.

4. Eerst je stukken vlees of vis

Dep je stukken vlees of vis goed droog of laat gemarineerde stukken uitlekken. Wok maximum 150 g per keer. Laat de stukjes even in de wokpan liggen zonder te roeren, zo schroeien ze mooi dicht. Ze moeten niet volledig gaar zijn. Haal de gebakken stukjes vlees of vis uit de wokpan en voeg ze pas opnieuw toe nadat de groenten gewokt zijn. Dan garen ze nog even verder.

5. Hardste groenten eerst

Wokken gaat snel, dus zorg dat al je groenten gewassen en gesneden klaarstaan. Gooi eerst de hardste groenten in je wok, want die hebben de meeste tijd nodig om te garen. Wortelen, broccoli, ui, boontjes en paprika hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig dan sojascheuten, peultjes of champignons. Je kan de harde groenten ook fijner snijden dan de zachte. Gare ingrediënten kan je naar de zijkanten in je wok schuiven, want daar is het minder heet.

6. Save the sauce for last

Voeg pas helemaal op het einde je woksaus toe aan je gerecht. Je kan zelf een lekkere mengeling van sauzen maken, zoals in het recept hiernaast. Zorg altijd voor een goed evenwicht tussen zoet, zuur, zout en bitter. Dik je saus in met maïzena, zodat hij goed aan je gerecht kleeft. Spar verkoopt een heel assortiment aan woksauzen van Go-Tan, waaronder oestersaus. Oestersaus is een zoete, donkere, kleverige saus met oesterextract.

Spar wok
National Media File 
0
< naar de wereld van Spar