U bent hier

Back to the sparkling sixties!

Met Ritchie, de nieuwste telg in ons frisdrankenassortiment en op en top Belgisch, zijn we drie verkwikkende limonades en een sprankelende cola rijker. De retro flesjes zijn een knipoog naar de funky jaren zestig. Net zoals de recepten, al kregen die een eigentijdse make over: 100% natuurlijke ingrediënten van natuurlijke oorsprong, geen bewaarmiddelen en minder suiker.

Back to the sparkling sixties
National Media File 
0

Ritchie brouwt niet enkel frisse limonades, sinds kort brengen ze ook een natuurlijke cola op de markt. Jan Verlinden, de man achter de perfecte mix tussen oud en nieuw, verwelkomt ons in de bottelarij. Achter de retro flesjes van Ritchie schuilt een rijke geschiedenis en rooskleurige toekomst …

Back to the sparkling sixties
National Media File 
0
Back to the sparkling sixties
National Media File 
0

Jan: “Vroeger stond België, naast bier en chocolade, ook bekend om zijn limonade. Want bijna elke brouwerij leverde naast een lokaal pilsbier zijn eigen limonade. Zo ook in de familiebrouwerij in Lubbeek. Mijn vader nam de productie van Ritchielimonade in 1969 over van brouwerij Tielemans in Aarschot. Tien jaar lang werd er limonade geproduceerd. Daarna enkel nog bier, want de concurrentie met grote, buitenlandse limonademerken was moordend. Letterlijk dan, want zo goed als alle Belgische limonades verdwenen. In de jaren negentig viel het doek over de brouwerij in Lubbeek.”

Back to the sparkling sixties
National Media File 
0
Back to the sparkling sixties
National Media File 
0
Back to the sparkling sixties
National Media File 
0

“Althans, tot ik twee en een half jaar geleden de deuren weer opengooide (lacht). Het begon te kriebelen om de limonades van toen terug op de markt te brengen. De tijden zijn immers veranderd. Lokale producten krijgen terug de aandacht die ze verdienen. Zo kreeg onze limonade het label Vlaams-Brabants streekproduct.”

Nieuw, maar in een retro jasje: “Het recept van onze limonades is gebaseerd op ons familierecept van weleer. Maar met de nodige aanpassingen. Zo bestaan ze voor 100% uit natuurlijke ingrediënten van natuurlijke oorsprong, gebruiken we geen bewaarmiddelen en is onze zoetstof rietsuiker. Ze bevatten trouwens minder suiker en meer sap dan vele andere limonades op de markt. En doordat we de flesjes na het afvullen pasteuriseren, hoeven we geen bewaarmiddelen toe te voegen en blijven ze toch lang houdbaar. De flesjes van 275 milliliter zijn dezelfde als vroeger, enkel kan je de kroonkurk er nu gewoon afdraaien. Het etiket kreeg wel een opfrisbeurt. Nog niet zo lang geleden brachten we ook een cola op de markt, maar dan een zonder karamel en fosforzuur. De bruine tint komt van het toegevoegde gerstemout en de zurige toets van citroensap.”

< naar de wereld van Spar