U bent hier

Carlsbourg: boter van topkwaliteit

Carlsbourg is op en top Belgisch. Te beginnen bij de naam, die het dankt aan het gelijknamige dorpje in de Belgische Ardennen. Daar begon het allemaal, toen de collegebroeders hun leerlingen boter leerden karnen. De rest is geschiedenis.

Carlsbourg Ardense karakters
National Media File 
0

Ardense karakters

Carlsbourg is trots op zijn ‘roots’ en steekt zijn liefde voor de Belgische Ardennen, waar het allemaal begon, niet onder stoelen of banken. Het landschap, de rijke geschiedenis, de talloze streekproducten en de sympathieke inwoners maken van de Ardennen immers een unieke plek in België.

Daarom heeft Carlsbourg een reeks ‘Ardense karakters’ bij elkaar gezocht. Het zijn echte Ardenners die, net als Carlsbourg, de streek in hun hart dragen. Een van deze ‘karakterkoppen’ is Eric Geerdens, paardenpodoloog en kunstenaar.

Carlsbourg boter van topkwaliteit
National Media File 
0

Boter van topkwaliteit

In 1996 krijgt de Ardense roomboter, dankzij zijn uitzonderlijke kwaliteit, het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), een kwaliteitslabel voor streekproducten. De ‘Laiterie des Ardennes’, die beheerd wordt door 500 lokale zuivelproducenten, stelt alles in het werk om die kwaliteit te blijven garanderen. Veel hebben ze natuurlijk te danken aan de melk.

Het gras op de Ardense hoogten heeft het ideale vochtigheidsniveau voor de koeien, die van nature melk produceren die rijk is aan omega 3-vetzuren. Het resultaat is een smeuïge en smaakvolle boter.

Meer dan boter

Ondertussen staat Carlsbourg niet enkel synoniem voor heerlijke roomboter. Het merk produceert ook andere soorten boter en verschillende roomsoorten, zonder daarbij de kwaliteit, knowhow en authenticiteit van de producten uit het oog te verliezen. Samen vormen ze de basis voor tal van heerlijke recepten, zoals de tartiflette hiernaast.

Carlsbourg melk voor de boter
National Media File 
0
Carlsbourg melk voor de boter
National Media File 
0

Van coöperatie tot bedrijf

Nadat de collegebroeders in Carlsbourg, 125 jaar geleden, hun leerlingen leerden karnen, richtten ze vrijwel meteen een coöperatieve melkerij op. Zo konden ook de landbouwers uit de omgeving gebruik maken van de afromer. Een schot in de roos, want van bij het begin kwamen 300 landbouwers hun melk brengen. Het succes van de coöperatie werd de jaren daarna enkel groter. In de jaren 1970 vestigde het bedrijf Carlsbourg zich definitief in Recogne, aan de andere kant van de Belgische provincie Luxemburg.

< naar de wereld van Spar