U bent hier

Franklin roomijs: ambachtelijk & innovatief

Als de coronacrisis ons één ding leert, is het wel optimaal te genieten van de kleine dingen des levens. Een lepeltje fluweelzacht roomijs in je favoriete smaak, bijvoorbeeld. Vincent, co-oprichter en directeur van Franklin, en Damien, meester-ijsmaker, spreken ons niet tegen. In het ijsatelier in Binche, in de provincie Henegouwen, leren we de pure ambacht van het ijs maken van de meester hemzelf.

Meesterlijke ijsmaker
National Media File 
0

Een droom en heel veel passie, daar begon het verhaal van Franklin mee. De droom? Ambachtelijk roomijs maken in authentieke smaken. Niet veel later stampte Vincent met zijn partner Franklin Schiettecatte (overleden eind 2018), het bedrijf Franklin roomijs uit de grond. “Van bij de start wilden we roomijs maken zonder toegevoegde suikers. Dat terwijl de smaak minstens even goed of beter moest zijn dan die van traditioneel roomijs. Nu kan ik met vertrouwen zeggen: we zijn geslaagd in ons opzet. Ons roomijs is smeuïg, caloriearm, wordt gemaakt met hoofdzakelijk Belgische ingrediënten en is bovenal bijzonder lekker (lacht)!”

“Als ondernemer wil je je product natuurlijk blijven verbeteren. Dus dit jaar zijn er twee doelstellingen bijgekomen: ambachtelijk ijs maken met Nutri-Score A en het zo duurzaam mogelijk verpakken. Damien, gepassioneerd ijsmaker, slaagde erin om ijs te maken met heel weinig calorieën. Goed voor een Nutri-Score A. Het heeft 6 maanden geduurd om de recepten te herwerken. Want alle ingrediënten moesten geanalyseerd en waar nodig aangepast worden. Het resultaat? Ambachtelijk ijs dat laag is in calorieën, geen toegevoegde suikers bevat, rijk is aan vezels en een bron van proteïnen is. En dat verpakken we in materiaal dat 100% recycleerbaar is.”

Franklin roomijs
National Media File 
0
Franklin roomijs
National Media File 
0
Franklin roomijs
National Media File 
0
“Ons roomijs heeft als eerste op de markt van ambachtelijke ijsmakers een Nutri-Score A.”Damien

Smaak boven alles

Vincent en Damien zijn terecht fier op deze evolutie. Al blijft de smaak van het ijs natuurlijk het allerbelangrijkste. “Smaak primeert boven alles,” zegt Damien. “We voegen geen suiker toe. Het zoete komt van natuurlijke zoetstoffen. Ons ijs bestaat voor 70% uit melk. Die halen we elke ochtend op bij boeren in de Hoge Venen. De melk pasteuriseren we eerst, om er vervolgens ijs van te draaien. Ook de room in ons ijs is vers en halen we rechtstreeks bij de boeren. Lokale bedrijven ondersteunen en de keten zo kort mogelijk houden, vinden we erg belangrijk. Zo kunnen we de impact op het milieu beperken.”

Franklin roomijs
National Media File 
0
Franklin roomijs
National Media File 
0

“Onze productie zit eigenlijk in Francorchamps, maar hier, in Binche, testen we de recepten en nieuwe smaken. De smaak van de melk varieert naargelang de seizoenen. Veel hangt af van wat de koeien eten. Dus we blijven het hele jaar door de recepten uitvoerig testen. Neem nu ons vanilleroomijs. Daarvoor warmen we eerst melk en volle room op. Daarna voeg ik de andere ingrediënten toe en laat ik het geheel opwarmen tot 50°C. Dan moet alles afkoelen en indikken en is het tijd om ons steringrediënt toe te voegen: vanille uit Madagaskar. Ik haal het merg uit de vanillestokken en voeg het samen met wat natuurlijke wortelkleurstof toe aan het mengsel. Bij het ijs, zoals Babelutte - gezouten karamel en cuberdon, voegen we de smaak aan de hand van natuurlijke fruitextracten toe. Hiervoor werken we samen met een lokaal bedrijf gespecialiseerd in extracten afkomstig van fruit. Zo’n 24 tot 48 uur later draaien we het ijs af en is het tijd om … te proeven (lacht).”

Bij Spar geniet je van 4 smaken Franklin roomijs

Bourbon vanille madagaskar
National Media File 
0

Bourbon vanille van Madagaskar

Enkel de beste vanillestokjes komen in aanmerking. Die worden met de grootste zorg verwerkt, zodat hun parfum optimaal vrijkomt.

Pure Belgische chocolade met stukjes
National Media File 
0

Pure Belgische chocolade

Aan het zachte roomijs wordt heerlijke Belgische chocolade toegevoegd. Dat is genieten geblazen!

Babelutte gezouten karamel
National Media File 
0

Babelutte - gezouten karamel

Het karamelijs combineert een intens gekaramelliseerde en rijke smaak met een vleugje zout en is daarbij een eerbetoon aan de ‘babelutte’, een tijdloos snoepje.

Cuberdon framboos
National Media File 
0

Cuberdon met stukjes framboos

Het fruitige aroma van de cuberdons proef je meteen. De fijne stukjes framboos geven een licht zurige toets aan het geheel.

< naar de wereld van Spar