U bent hier

La Favo: Ontbijtgranen met quinoa

Quinoa kennen we als een rijst- of pastavervanger die ook uitstekend past bij maaltijdsalades. Dankzij Bie Verheye, oprichtster van La Favo, geniet je nu ook bij je granola van het geweldig voedzame zaad. Samen met Bie en Celine Hermans, Spar aankoopster ontbijtgranen, doken we de velden in van quinoateler François Ongenaert.

National Media File 
0

Sinds enkele maanden liggen de ontbijtgranen van La Favo, wat staat voor ‘la favorite’, ofwel dé favoriet, in de rekken van je Spar winkel. Onderneemster Bie Verheye is de ‘foodie’ achter het merk. Bie: “Lekker en voedzaam eten is mijn passie. Vijf jaar geleden kreeg ik het idee om quinoa te verwerken in mijn granola, juist omdat het veel vezels en eiwitten bevat. Gezonde ontbijtgranen vond ik toen nergens terug in de supermarkt. De reactie van familie en vrienden was enorm positief! Dat stimuleerde me om La Favo op te richten.” “De verschillende soorten granola worden op ambachtelijke wijze gebakken in België. En ik werk met zoveel mogelijk lokale producten, waaronder Belgische quinoa. Niet alleen lekker, ook duurzaam.”

"Quinoa bevat veel eiwitten, gezonde voedingsvezels en is glutenvrij."Bie Verheye

Van het veld tot in je kom

Oorspronkelijk komt quinoa uit de Andes in Zuid-Amerika. Het groeit er op droge, winderige hoogvlakten waar niks anders eetbaar groeit. Toen de vraag naar quinoa explosief steeg in 2013, ontdekten Belgische telers dat het zaad ook hier kan groeien.

National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

“Twee jaar geleden teelde en oogstte ik voor het eerst quinoa”, zegt François. “Het groeit hier prima. In de zomer worden de planten wel 1,5 tot 2,5 meter hoog. Na een kleurloze bloei, rijpen de zaden kleurrijk. En in de laatste fase kleurt het veld geel, oranje, rood en paars. Prachtig!” “Wanneer de zaden terug wat bleker worden, zijn ze klaar om te oogsten. Dat gebeurt met een pikdorser. Daarna schud ik de zaden los en zeef ik ze. Om de zaden te drogen, leg ik ze bij zonnig weer met een zacht briesje buiten. Om die reden oogsten we altijd in een periode met mooi weer.”

“In het begin had ik per hectare wel 2.000 kilogram opbrengst. Dit jaar zaaide ik in april en oogstte ik begin september. Spijtig genoeg leverde de oogst dit jaar een beetje minder op. Dat komt door de weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer. Het zaad heeft slecht gekiemd. Ik verwacht volgend jaar beterschap, geen zorgen!”

Bij Spar

National Media File 
0

Chocolini 

La Favo chocolini is een quinoa granola met chocoladestukjes, cacao nibs, hazelnoten en frisse kokoschips.

National Media File 
0

Berry good

La Favo Berry good bestaat uit granola van boekweit, gepofte quinoa, bessen en chiazaadjes.

< naar de wereld van Spar