U bent hier

Portugal op z’n best

Porto CRUZ is wereldwijd de nummer 1-porto. Ver moet je het succes niet zoeken: gerenommeerd huis Gran CRUZ kent eeuwenoude knowhow en telt generaties aan ervaring.

De reis van druif tot port begint op het domein van Quinta de Ventozelo. Dat bestaat al sinds 1500 en is een van de oudste en grootste landgoederen van de Dourovallei in Noordoost-Portugal. Gran CRUZ kocht het in 2014 en stelde het vorig jaar open voor het grote publiek. Op de steile heuvels groeien verschillende druivensoorten. Je vindt er ook bossen en tal van olijfgaarden. Porto CRUZ verbouwt er druiven sinds 2011 en maakt maximaal gebruik van de rijkheid van de grond en variëteit van de druiven op de 200 hectaren aan wijngaarden.

Werelderfgoed

De geschiedenis van de port ligt in de Dourovallei. In de Romeinse tijd werd dit type wijn al geproduceerd in deze streek. Pas in 1675 werd de benaming port erkend. De naam is afkomstig van de havenstad die toen al wijn uitvoerde naar de rest van de wereld. In 1756 werd de streek afgebakend en gereglementeerd. Zo ontstond de eerste gecontroleerde oorsprongsbenaming. De port won aan kwaliteit, aroma’s en finesse, dankzij een strikt lastenboek. In 2001 werd de Dourovallei door Unesco erkend als werelderfgoed.

Porto Cruz wijngaarden
National Media File 
0
Porto Cruz druiven
National Media File 
0
Porto Cruz kurkboom
National Media File 
0

Langzaam maar zeker

Quinta de Ventozelo telt ook enkele kurkbomen. Kurk is een duurzaam product. Slechts om de acht à negen jaar kan de schors van de kurkeik gestript worden. Deze exemplaren werden voor het laatst gestript in 2014.

Van vallei naar kelder

José Manuel Sousa Soares, directeur van de oenologen of wijnbouw technische wetenschappers, test elke dag port. Hij vertelt over het proces. “Alle druiven voor de productie van port moeten afkomstig zijn uit de streek van de Dourovallei. Vila Nova de Gaia, ten zuiden van Porto en aan de oevers van de Douro, is het centrum van de portproductie. De oogst gebeurt van augustus tot oktober. Daarna komt de persing, de maceratie of het weken, de gisting en de mutatie die de porto zijn kenmerkende uiterlijk, geur en smaak geeft.”

“We onderbreken de gisting door eau de vie, een sterk alcoholisch goedje gemaakt van verschillende vruchten, toe te voegen. Zo behouden de druiven hun natuurlijke suiker en krijgt de port een hoog alcohol- en suikergehalte. De ‘gemuteerde’ wijnen worden getransporteerd naar Vila Nova de Gaia om te rijpen. Elke wijn wordt geselecteerd voor een specifieke rijping in een klein of groot vat, citerne of fles. De kelders hebben een constante temperatuur. Elk vat wordt geanalyseerd. De wijn gaat in oude eiken vaten om te verouderen. Afhankelijk van de soort port, blijft hij langer in de vaten.”

Porto Cruz Wijnkelder
National Media File 
0
Porto Cruz flesjes
National Media File 
0
Porto Cruz vaten
National Media File 
0

Drie cruciale stappen

“Er zijn drie zaken die erg bepalend zijn voor het eindresultaat”, vertelt José. “De selectie van de druivensoorten, de mutatie waarvoor de keldermeesters hun talent moeten bovenhalen en de rijping, want daar gebeurt de ontwikkeling van karakter en aroma’s.” Bij Spar vind je twee varianten: Porto CRUZ Tawny en Porto CRUZ Pink.

Porto Cruz Tawny
National Media File 
0

CRUZ Tawny

De CRUZ Tawny is een rode port van rode druiven. Ze rijpen vier jaar lang in eikenhouten vaten of tonnen. De noten van rode vruchten in de neus gaan perfect samen met gedroogd fruit, eend en meloen. Ook heerlijk met kazen, chocoladedesserts en de Portugese specialiteit pastel de nata. Als aperitief drink je de Tawny best op kamertemperatuur of op ijs met een schijfje sinaasappel. Serveer je Porto CRUZ Tawny op ijs met een schijfje sinaas voor een verfrissende touch.

 

Porto Cruz Pink
National Media File 
0

CRUZ Pink port

De CRUZ Pink port bestaat uit rode druivensoorten, dezelfde als die van de Tawny. Een korte maceratie geeft deze roséport een heldere kleur. Na het pletten verblijven de druiven negen tot twaalf maanden in roestvrije, stalen containers. De fermentatie duurt twee tot vijf dagen. De fruitige smaak komt goed tot zijn recht op ijs, in een cocktail of puur. Lekker bij vis en desserts met rode vruchten. Vul aan met tonic en een rode peper voor een verkwikkend effect.

< naar de wereld van Spar