U bent hier

Iers lamsvlees van topkwaliteit

Hoe je het ook draait of keert, Pasen is dé hoogdag van het lam. Maar waar komt die verfijnde, sappige smaak vandaan? Jean-Yves Bourguignon, Spar aankoper vers vlees, zocht het antwoord in Ierland, de groene bakermat van het lamsvlees.

lam Eward, John en Jean-Yves
National Media File 
0

Jean-Yves bezocht de boerderij van John Earle in Ballycanew, een klein, rustig dorpje ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Dublin en vijf kilometer verwijderd van de zee. John neemt Jean-Yves meteen mee de weide op.

John: “Ik ben al de zesde ‘Earle’ op rij die op deze boerderij in ‘County Wexford’ schapen teelt. En het blijft in de familie. Samen met mijn vrouw Margaret heb ik zes kinderen. Edward, die 29 jaar is, werkt mee op de boerderij. We hebben 80 hectaren ter beschikking. Dat is ruim voldoende, want we zijn enkel actief in de schapenteelt.”

“De grond in Ierland is bijzonder vruchtbaar. We hebben een gematigd klimaat, met heel wat regen. Daardoor is het groeiseizoen van het gras langer dan elders in Europa. Zo kunnen we hier in Ierland al ruim 1.000 jaar schapen telen op traditionele manier, wat wil zeggen dat ze bijna het hele jaar door buiten grazen. Enkel tijdens de wintermaanden krijgen ze voeder, aangevuld met het eerder geoogste hooi.”

“Waar ons lamsvlees zijn verfijnde smaak vandaan haalt? Dat is simpel! De smaak van het vlees wordt beïnvloed door wat de lammeren eten. Hier eten ze mals gras, met natuurlijke kruiden, bloemen, varens en andere aromatische planten. Dat in combinatie met de maritieme lucht geeft het vlees een heerlijk geparfumeerde smaak.”

lammetjes op veld
National Media File 
0

Schapen telen in een notendop

Edward: “Op onze boerderij leven ongeveer 300 ooien en 15 rammen. Eén ram bevrucht zo’n 20 schapen. Voor de bevruchting laten we de natuur gewoon zijn gang gaan. De ooien zijn één keer per jaar zwanger en de zwangerschap duurt vijf maanden. Elk jaar mogen we tussen februari en april zo’n 80-tal lammetjes verwelkomen. De ooien lammeren binnen. Na een week tot tien dagen gaan ze samen met de lammetjes terug naar de weide. Daar blijven de lammetjes tot ze ongeveer 20 kilogram wegen en klaar zijn om geslacht te worden.”

Edward: “Onze ooien bevallen één keer per jaar, dat levert ons ongeveer 80 lammeren op.”

“Op onze boerderij lopen verschillende schapenrassen rond, waaronder Border Leicester, Texelaar, Suffolk, Vendéen, Charollais en Belclare. En elk ras heeft zo z’n uiterlijke kenmerken. De Border Leicester heeft lange oren, de Texelaar een brede kop, het Suffolkschaap een zwarte kop, en ga zo maar door. Het is een leuke mix!”

“Net zoals de andere 860 telers uit County Wexford verkopen we onze lammeren aan Irish Country Meats. Dat is de grootste Ierse vleesverwerker. Als het lam op woensdag wordt geslacht, wordt het op donderdag ontbeend. Daarna vertrekt het snel richting België. Daar weet jij, Jean-Yves, beslist meer over.”

Jean-Yves: “Klopt! We proberen de keten zo kort mogelijk te houden. Het vlees komt aan bij A. Lonhienne in Luik. Daar wordt het vlees verwerkt en verpakt en 's anderendaags ligt het al in de verschillende Spar winkels.”

< naar de wereld van Spar