U bent hier

Smakelijke groetjes uit …

Zeven KOOKlezers bereiden voor ons hun lievelingsgerecht uit hun thuisland. Van een knallende fuchsia soep over vermicelli met specerijen tot boterzacht buikspek met sojasaus: ga mee op deze nostalgische, kleurrijke, geurende en vooral smaakvolle reis rond de wereld!

Knalroze soep uit Polen

“Kolen en paddenstoelen staan centraal in de Poolse keuken. Ons meest bekende gerecht is dan ook ‘bigos’: een hartige stoofpot van zuurkool, witte kool, paddenstoelen en vlees. Ook deze rode bietensoep ‘chłodnik’ staat in heel Polen op het menu. Het is een verfrissende soep die vooral in de zomer lekker smaakt. Onze eetgewoontes verschillen niet zo veel van de Belgische. Alleen lunchen we pas iets na 15 uur, bij het einde van de werkdag.”

National Media File 
0

Witte winters

“Als het hier weer regent, mis ik de mooie Poolse witte winters. Andere troeven zijn de prachtige ongerepte natuur en de burchten en kastelen. Ook Auschwitz is natuurlijk heel belangrijk. Die plek herinnert ons eraan welke verschrikkingen een oorlog met zich meebrengt.”

Monika van Poznan (Polen) trouwde met een Belg en volgde haar grote liefde naar België.

Ontdek het recept

 

Simpele bonensoep uit Mexico

“Ik zou moeten zeggen dat ik mijn familie het hardste mis, maar eigenlijk mis ik in de eerste plaats de Mexicaanse keuken. In tegenstelling tot de Belgische cultuur, draait de Mexicaanse echt rond eten. Avocado, koriander, chocolade, bonen en maïsmeel zijn onze vijf hoofdingrediënten. Tacos zijn natuurlijk ons bekendste gerecht.”

National Media File 
0

Op grootmoeders wijze

“Deze bonensoep heeft een heel vertrouwde smaak en doet me denken aan thuis. Het recept varieert van streek tot streek. Het recept dat ik gebruik, komt van mijn grootmoeder. Zij had de soep vroeger altijd in huis, dus het doet me altijd aan haar denken. Wanneer mijn moeder op bezoek komt in België maakt ze de soep voor mij klaar.”

Tania Diaz komt uit Mexico City. Tijdens een tripje naar Brussel werd ze op slag verliefd op een Belg, waarmee ze ondertussen getrouwd is.

Ontdek het recept

 

Dumplings uit Tibet

“Iedereen moet zeker eens op vakantie naar Tibet om de schoonheid van de natuur te zien, onze lekkere gerechten te proeven en iets bij te leren van onze cultuur. Die drie aspecten mis ik het meest aan mijn thuisland.”

National Media File 
0

Momo van mama

“In Tibet koken we vooral met vlees, pepers en uien. Momo is ons meest iconische gerecht. Toen ik klein was, maakte mijn mama elk weekend momo en die traditie zet ik nu verder. Bij momo drinken wij graag rundvleessoep.”

Nyima Nyima: De ouders van Nyima Nyima vluchtten van Tibet naar India, waar hun zoon geboren werd. Hij vond uiteindelijk een betere toekomst in België.

Ontdek het recept

 

Buikspek uit de Filipijnen

“Varkensvlees, kip, sojasaus en azijn zijn niet weg te denken uit de Filipijnse keuken. Met die ingrediënten maken we ons meest populaire gerecht: adobo. Je vindt het overal. Het gerecht is heel flexibel: je kan het maken met varkensvlees of kippenbouten, en dan kan je nog kiezen of je het eerder zout of zoet wil. Elke regio heeft zijn eigen versie. Sterker nog, zelfs binnen elke familie lopen de voorkeuren uit elkaar! Ik verkies deze versie, met varkensvlees en extra suiker. Ik maak dit gerecht nog elke maand. Het heeft erg veel nostalgische waarde, omdat mijn moeder het altijd op deze manier maakte. Daarnaast eet ik gewoonweg graag vlees. Dus ook jullie stoofvlees!”

National Media File 
0

Met lepel en vork

“In tegenstelling tot hier, eten we in de Filipijnen met lepel en vork. Eten met een mes is een relatief nieuw fenomeen, dat komt overgewaaid uit het Westen. Een ander verschil is dat Filipijnen altijd bidden voor het eten, want we zijn heel gelovig.”

Joy Fajardo trok van Zamboanga City naar België om een masterdiploma in International Business en Economics te behalen. Ondertussen leerde ze hier haar grote liefde kennen en is ze van plan om te blijven.

Ontdek het recept

 

Vermicelli uit Marokko

“Mijn thuisland is België. Ik ben hier geboren, maar ik blijf trouw aan mijn oorsprong. In mijn familie hebben we een mix van Belgische en Marokkaanse gewoontes. Europese gerechten eten we elk uit ons eigen bordje. Als we een Marokkaans gerecht maken, eten we samen uit één groot bord, heel gezellig!”

National Media File 
0

Kruiden in de hoofdrol

“Couscous en de maaltijdsoep harira zijn de bekendste Marokkaanse gerechten. Kruiden spelen altijd een sleutelrol, zoals koriander, gember, kaneel, kurkuma en saffraan. Deze vijf kruiden komen allemaal voor in ‘medfouna’, een vermicelligerecht. Ik heb het recept van mijn oma en tante geleerd en ik probeer het een keer per maand te maken. We drinken er een glaasje sap of muntthee bij. Marokkanen zijn heel gastvrij en Marokko is een prachtig land om te bezoeken!”

Yasmina Aghro is geboren in Ukkel. Haar ouders verhuisden van Larache, in Noord-Marokko, naar België.

Ontdek het recept

 

Kokosrotsjes uit Trinidad & Tobago

“Eten en familie spelen een erg belangrijke rol in onze cultuur. En dat mis ik natuurlijk het meest. Mijn mama maakte deze kokosrotsjes vaak. Nog heet van de oven, staken we ze toch al in de mond. No way dat we gingen wachten tot ze waren afgekoeld. Een frisse, verse ijsthee bood het ideale tegenwicht voor de hete rotsjes. Ik maak ze zelf twee keer per jaar, en elke keer word ik er nostalgisch van.”

National Media File 
0

De heilige drievuldigheid

“In heel wat van onze gerechten vormen peper, curry en kokosmelk de basisingrediënten. En we strooien gretig met verse kruiden. Pelau is wellicht ons meest iconische gerecht. Het is een traditionele rijstschotel met kip, rundvlees of geit. Daar voegen we kokosmelk, een heleboel groenten en kruiden als kardemon, komijn en koriander aan toe. Maar we staan ook bekend om onze curry’s, die eten we zelfs als ontbijt.”

LaToya Sanowar, geboren in Trinidad en Tobago, ontmoette de man van haar leven – een Belg – toen ze studeerde in de Verenigde Staten.

Ontdek het recept

 

Bonbons uit Brazilië

“Als ik jarig ben of als ik er zin in heb, maak ik altijd brigadeiro. Ik vind deze bonbons heel lekker en krijg er altijd een nostalgisch gevoel van. Brigadeiro zijn in heel Brazilië gekend en ze komen steevast op tafel op elk verjaardagsfeest. Ideaal met een koffietje bij! De Braziliaanse keuken telt ook lekkere hartige gerechten. Rijst, bonen, rundvlees en cassave (= maniok) staan heel vaak op het menu.”

National Media File 
0

Kleurrijke cultuur

“Ik mis vooral mijn familie, vrienden en het weer natuurlijk. Voor wie van een warme bestemming en kleurrijke cultuur houdt, is Brazilië zeker de moeite!”

Renato Lopes uit Mogi Mirim (São Paulo) kwam naar België met zijn moeder die hertrouwde met een Belg.

Ontdek het recept

< naar de wereld van Spar