U bent hier

De steile remonte van Monterrei

Heuglijk nieuws: de wijnfamilie van Spar breidt uit met een Spaanse nieuwkomer! Die hebben we gevonden in Monterrei, een wijnstreek in Galicië. Onbekend en onbemind? Daar brengt één slok van deze lekkere wijn zo verandering in.

Wijnbedevaart

Naar Europese normen ligt Galicië helemaal niet bij de deur. Geen wonder dus dat de regio voor veel Belgen nog een blinde vlek blijft. Voor bedevaarders echter niet: Santiago de Compostella is een doel voor vele gelovigen. Waarom wij helemaal naar ginder trekken om wijn te kopen? Omdat je in minder bekende regio’s echte koopjes doen. En je ontdekt er originele wijnen, gemaakt uit minder bekende druiven. Het mag toch eens iets anders zijn dan chardonnay of cabernet sauvignon, niet?

Duwtje in de rug

Monterrei was altijd een ietwat anonieme en weinig ambitieuze wijnregio. Maar sinds een vijftiental jaar is dat langzaam maar zeker veranderd. Zowel de kwaliteit als de productiecapaciteit is danig opgekrikt. En toen Robert M. Parker, wereldwijd zowat de bekendste wijnrecensent, in 2008 een aantal wijnen uit Monterrei bejubelde, kreeg de regio in één klap veel meer aanzien. Het milde klimaat en de plaatselijke druivensoorten zijn er in ieder geval ideaal voor goede wijn. Dat potentieel wordt nu opnieuw benut.

National Media File 
0

Kolonisten weten waarom

Beetje bij beetje beleeft de wijnregio dus terug zijn gloriedagen van vele eeuwen geleden. Ten tijde van Filips II, in de 16de eeuw, gingen de wijnen van Monterrei immers vlotjes over de toog in Latijns-Amerika. De locals beweren nu nog dat de Spaanse kolonisten er zo vol van waren dat ze er een stad oprichtten met de naam Monterrey. Een mooi verhaal, maar eigenlijk werd de Mexicaanse stad vernoemd naar de graaf van Monterrei, de toenmalige onderkoning van Nieuw-Spanje. In België zal je niet makkelijk een wijn uit Monterrei vinden. Bij Spar vanaf nu wel. We zijn op een manier dus een beetje de nieuwe pioniers van deze heerlijke wijnregio.

Druivensoorten:

vooral witte, zoals de doña blanca, treixadura, verdello, caíño blanco en godello

Rivier:

de Támega verdeelt de regio in twee delen: de ‘vallei’ en de ‘Monterrei-helling’

Klimaat:

continentaal, warme zomers en koude winters (12,6 °C gemiddeld)

National Media File 
0
druiven
National Media File 
0
Con Arte y Olé
National Media File 
0

Con Arte y Olé

Spanje, 75 cl

Bij Spar vind je nu een schitterende, witte wijn uit deze prachtige Monterrei regio. De Con Arte y Olé heeft een briljante geelgroene kleur en een delicaat smakenpalet waarin je naast peer en appel ook rijp steenfruit proeft. Hij is heerlijk mineralig en een beetje vettig. Zijn lange smaakpallet eindigt met frisse citrustonen. Eentje om te ontdekken!

Dit topwijntje bezorgt je een unieke smaaksensatie!

De godello

Deze druif heeft een erg complex en breed profiel. Ze is tegelijkertijd mineralig, fruitig, kruidig en bloemig. In de mond zorgt de godello voor een intense smaakexplosie, gelukkig met een frisse zurigheid, voldoende evenwicht en een sterke structuur. Dit is een druif met massa’s (onontgonnen) potentieel!

< naar de wereld van Spar