U bent hier

Een zachte, frisse en stevige bries

Las Brisas, letterlijk vertaald ‘de briesjes’, komen uit Spanje aangewaaid om hun plaats in jouw favorietenlijstje te veroveren. Van droog en zacht tot stevig: de drie biologische wijnen spelen hun troeven fantastisch uit. 

Een kleine 100 km ten westen van Valencia gebeurt er iets heel moois. Moedige druiven doorstaan verschroeiende hitte tijdens de zomer en barre koude tijdens de winter. De temperaturen variëren van 40°C tot -10°. Gelukkig voor de druiven steekt de wind uit het zuiden of zuidoosten, die ze hier Solano of Levant noemen, een handje toe. Zo brengt de wind geregeld wat wolken en regen uit de Mediterraanse Zee met zich mee. Het klimaat is dus niet voor watjes, maar de wijnbouwers achter Las Brisas weten als geen ander welke druivensoorten perfect zijn aangepast aan deze extreme omstandigheden. Ze telen een hele variëteit op hun bio-gecertificeerde wijngaarden in de buurt van Albacete en Utiel Requena. Via goed teamwerk zorgen de moedige druiven voor drie topwijnen. 

National Media File 
0

Bio-gecertificeerde wijngaarden?

Wijnmakers die de principes van biologische landbouw nauwgezet toepassen kunnen een biocertificaat aanvragen. Indien hun kwaliteitscriteria en werkwijze de grondige controles doorstaan, ontvangen ze een certificaat van de EU. B Las Brisas …

  • groeien de druiven uit een natuurlijk vruchtbare bodem die zorgt voor sterke planten.
  • gebruiken ze geen kunstmest of chemisch-synthetische bestrijdings middelen, zoals insecticiden of herbiciden.
  • zijn ook chemische smaak-, geur- of kleurstoffen volledig uit den boze.
  • gebruiken ze geen genetisch gemanipuleerde teelten, hulpstoffen, additieven of enzymen. Biologische wijnbouwers kiezen voor natuurlijke mest, compost, algen en/of enkele andere plantaardige grondstoffen.
  • zaaien ze planten tussen de wijnranken en aan de rand van het perceel.
Wijngaard van las brisas
National Media File 
0

De wijnmakers profileren zich door tal van druivensoorten te combineren in de rode en witte Las Brisas. Al die druivensoorten goed managen op de wijngaarden, dat is de basis. De wijngaard bij Albacete, genaamd La Roda, is vrij experimenteel van aard. Liefst veertien druivenrassen zijn hier aangeplant. Enkele daarvan zijn vreemde eenden in de bijt: tannat, petit verdot, riesling, sauvignon blanc, alvariño, verdejo … En laat die nu net een enorme bijdrage aan frisheid en mineraliteit leveren. Ze combineren erg goed met de plaatselijke klassiekers tempranillo, bobal, macabeo, syrah, merlot en chardonnay, die hier ook worden geteeld.

In de andere wijngaard, die van Utiel Requena, zijn de druivenrassen iets meer mainstream. Hier vind je de typisch Spaanse druivenrassen tempranillo, bobal, macabeo, monastrell en moscatel, naast de vier internationale supersterren cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay.

Las Brisas
National Media File 
0

Zoveel druivensoorten groeien is al één ding. Ze tijdens de assemblage perfect met elkaar verzoenen, dat is de ware kunst. Omdat de aroma’s en smaken van de druivensoorten verschillen van jaar tot jaar, kunnen de percentages van elk druivenras in de blend wel wat variëren. 

Want de wijnbouwers gaan altijd op zoek naar dezelfde expressie en elegantie. Een erg geoefende neus, uitmuntende smaakpapillen, vele proefsessies en uiteraard een flinke dosis vakmanschap komen hier goed van pas. De rosé is dan weer een monocépage en bestaat voor 100% uit de bobaldruif. Minder werk? Een beetje, want het is een blend tussen de bobal uit beide wijngaarden. Ook hier helpt dat om de kwaliteit consistent te houden en de beste accenten van elke wijngaard in de fles te krijgen.

Welk briesje verkies jij?

Las Brisas witte wijn
National Media File 
0

Een zacht briesje - Las Brisas bio wit

Deze blend met veel macabeo bevat aroma’s van banaan, ananas en citrustonen. Hij is soepel en zacht in de mond. Kortom, een heerlijke drinkwijn voor bij het aperitief, hapjes en wit vlees.

Lekker bij? Montadito con conchas

National Media File 
0

Een fris briesje - Las Brisas bio rosé

Deze kleurige rosé met intense aroma’s van aardbei, framboos, perzik en florale tinten smaakt lekker zacht en zoet. Toch bevat hij genoeg zuren voor een frisse drinkervaring. Deze mag niet ontbreken bij een barbecue!

Lekker bij? Paella uit Valencia

Las Brisas rode wijn
National Media File 
0

Een stevig briesje - Las Brisas bio rood

Fijne en elegante aroma’s met intense aanwezigheid van rode vruchten.  Hij smaakt evenwichtig en vol, met gekonfijte aroma’s, framboostoetsen en een licht vlezige structuur. Eentje voor fijnproevers.

Lekker bij? Montadito con morcilla

< naar de wereld van Spar