U bent hier

Manchego uit het mythische La Mancha

Dankzij Don Quichot zijn deze prachtige molens legendarisch geworden. De manchegokaas is al bijna even beroemd. Daar heeft familiebedrijf García Baquero, waar onze manchego van komt, meer dan een steentje toe bijgedragen. Winand Callewaert, Spar aankoper kaas, trok naar La Mancha: niet om tegen windmolens te vechten, maar om deze heerlijke kaas te proeven.

De historische regio La Mancha ligt zo’n 200 à 250 kilometer onder Madrid. Volgens de Spanjaarden komt La Mancha van het Arabische Al-Mansha, letterlijk 'land zonder water', maar de meest juiste hypothese is Al-Mányà wat staat voor vlak hoog land. Het is altijd een belangrijk landbouwgebied geweest voor wijn, olijven, graan, schapen en – natuurlijk – de bekendste schapenkaas manchego.

Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0

Don Quichot de La Mancha

Wat de regio La Mancha zo legendarisch maakt, is natuurlijk Don Quichot, hoofdpersonage van de gelijknamige roman van Cervantes. De hidalgo, oftewel lid van de laagste adellijke rang, verliest zijn verstand. Hij waant zich een ridder die ten strijde trekt tegen het onrecht. In zijn waanbeelden ziet hij herbergen aan voor kastelen, geestelijken voor schurken, windmolens voor reuzen, en ga zo maar door. Aan fantasie geen gebrek!

Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0

De manchegokaas van García Baquero is de bekendste en meest verkochte Spaanse kaas ter wereld. Hij viel al meermaals in de prijzen. Het familiebedrijf is gevestigd in Alcázar de San Juan, gelegen in de regio Castilië-La Mancha. Hier ontmoet aankoper Winand CEO Angel García Baquero, die hem meeneemt doorheen het bedrijf en zijn rijke familiegeschiedenis.

Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0

Miguel Angel: “Hoewel manchego een schapenkaas is, begint ons verhaal bij koeien. In 1947 verkochten mijn vader, Hersilio, en zijn broer de melk van hun tien koeien aan de dorpelingen. Toen de verkoop van rauwe melk verboden werd, trok mijn vader naar Madrid om kaas te leren maken. Terug thuisgekomen, maakte hij een manchegokaas met gekochte schapenmelk. Zo werd de manchegokaas geboren.”

“In 1975 bouwden we de eerste fabriek en konden we 1.500 kazen per dag produceren. Al snel veroverde onze manchego heel Spanje en later ook de wereld. In 2004 bouwden we een nieuwe fabriek met echte topinstallaties.  Daardoor ging de kwaliteit van de kaas nog naar boven.” “Wat onze kaas onderscheidend maakt? De melk! We werken samen met heel wat schapenboerderijen. Het welzijn van de schapen is voor ons superbelangrijk. Ze verblijven in grote stallen met natuurlijke verluchting en worden constant gemonitord. Ze krijgen een mix van maïs, soja, gerst, katoenzaad, zonnebloemgranulaat en ga zo maar door.”

Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0
Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0
Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0

“Met die mix produceren ze bijzonder smaakvolle schapenmelk. Twee keer per dag worden ze gemolken, een keer om vier uur ’s morgens en een keer om vier uur ’s middags. Enkel kaas die met melk van het Manchegaschaap wordt gemaakt, zoals de onze, krijgt het DOP-label.” “Dagelijks halen we zo’n 243.000 ton verse melk op. Aangekomen in de fabriek testen we de kwaliteit. Daarna warmen we ze op en voegen we culturen en stremsel toe. Nu kan het kaasmaken pas echt beginnen. We scheiden de wei van de wrongel en vullen de kaasvormen op. Bovenaan komt het DOP-label. Dat is een beschermde oorsprongsbenaming en staat voor ‘Denominación de Origen Protegida.” “Daarna gaat de kaas het pekelbad in voor 24 uur. Al van bij de start bevat ons pekelbad zout uit de Middellandse Zee, uit Torrevieja. Na hun bad
moeten de kazen rijpen. Het is dan dat ze hun typische smaak krijgen. Ze worden nog op regelmatige tijdstippen gedraaid, daarna zijn ze klaar om verpakt te worden en
hun weg te vinden naar de lekkerste tapastafels (lacht).”

Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0
Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0
Manchego Spaanse schapenkaas
National Media File 
0
< naar de wereld van Spar