Tags

Marineren: zo doe je dat

Het marineren van kip, spare ribs, steak,  scampi’s, zalm maar ook fruit: het kan allemaal! We nemen je mee in de wereld van de marinades. Zet de kruidenpotjes alvast klaar! 

Wat is marineren?

Een marinade is een mengsel van specerijen, kruiden, azijn of olie waarmee
je vlees of vis extra smaak kan geven.

Dankzij deze aromatische vloeistof verbeter je niet alleen de smaak maar ook de malsheid van je gerecht.  

marinade
basismarinade

De basis ingrediënten voor een marinade

Een marinade bestaat uit 3 basiselementen:

1.      Een zuur zoals azijn, citroensap of wijn

2.      Een vet – denk aan allerlei soorten oliën

3.      Smaakmakers zoals kruiden, ui, knoflook, honing… 

Hoelang marineren?

Marineren is een kwestie van smaak en geduld. De regel is hoe langer een ingrediënt marineert, hoe sterker de smaak zal zijn. Zo hoeft een dun stuk vlees minder lang te marineren dan een dikker stuk. 

Enkele vuistregels die je makkelijk kan toepassen om de marinadetijd te bepalen:

  • Vis: vb zalm  15 tot 30 minuten 
  • Gesnedenvlees (zoals kipfilets, ribbetjes, koteletten,… ): 1 tot 3 uur
  • Grote stukken vlees (zoals een lamsbout of varkenshaasje):  2 tot 6 uur

 

Dry rub of wet rub

Een dry rub of droge marinade is een mengsel van specerijen, kruiden en andere smaakmakers die je inwrijft op het oppervlak van het stuk vlees, kip, vis of groente. De rub vormt dan een korst op de buitenkant van het voedsel, waardoor het vocht niet ontsnapt. 

Terwijl een dry rub vooral smaak toevoegt aan je bereiding, helpt een wet marinade of natte marinade vooral om je vlees malser te maken.  

Wet rubs worden vaak gebruikt voor vis, omdat de vis dan vochtig blijft tijdens het kookproces.