Gevulde glazen flessen soep van Boni enVie

Boni enVie: op en top duurzaam

Een kom soep van Boni enVie is letterlijk en figuurlijk hartverwarmend. EnVie zet zich namelijk in om voedselverspilling tegen te gaan en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een job te geven.

EnVie is een sociale onderneming gevestigd in Anderlecht, Brussel. Haar missie luidt als volgt: soep maken met overschotten van verse groenten terwijl je langdurig werklozen de kans geeft de arbeidsmarkt te (her)ontdekken. Tijdens ons bezoek aan enVie zijn Alexandre, Oumou en Mathis preisoep aan het maken. Ook productiemanager Marion steekt de handen uit de mouwen. 

Vandaag op de planning: 1.200 liter soep maken. Als je bedenkt dat je van één kilogram groenten ongeveer twee liter soep maakt, heb je hier uiteraard heel wat groenten voor nodig. 

Flessen Boni enVie preisoep

Die worden geleverd door de REO Veiling in Roeselare. Het gaat over verse groenten die niet verkocht worden omdat ze een buitengewone grootte of vorm hebben of omdat er een overschot van is. De soepen van enVie bestaan voor 40 tot 50% uit verse groenten. Ze zijn bovendien 100% natuurlijk en bevatten dus geen additieven of kleurstoffen.

Boni enVie: op en top duurzaam. Van overschotten verse groenten tot heerlijke soepen!

Stap-voor-stap soep maken

Alles begint bij het kuisen en snijden van de groenten, in dit geval prei. Ook de aardappelen worden geschild en in stukken gesneden. Die gaan, samen met de prei, in de grote kookketel. Er wordt water en verschillende kruiden aan toegevoegd en dan mag de soep een tijdje pruttelen. Eens de soep klaar en gemixt is, komt ze in glazen flessen terecht. Op voorhand worden de glazen flessen grondig gedesinfecteerd. Na het vullen, gaat het deksel erop en worden ze in grote manden gestockeerd om vervolgens te worden gesteriliseerd. De flessen mogen afkoelen, krijgen een etiket opgekleefd en worden verpakt. Klaar om te vertrekken naar het Spar distributiecentrum. In de rekken van je Spar winkel vind je Boni enVie tomatensoep met basilicum en romige courgettesoep.

boni-envie-groenten.png
boni-envie-productie.png
boni-envie-aardappelen.png

Boni enVie is een sociale onderneming

EnVie is het geesteskind van Naomi Smith. Haar doel was om een sociaaleconomisch en financieel duurzaam bedrijf op te richten. In Engeland experimenteerde Naomi al met een project waarbij vrouwen in moeilijke omstandigheden soep maakten. Toen Naomi verhuisde naar België wou ze hier ook zo’n project ontwikkelen. Dat werd realiteit in 2016, na een ontmoeting met McCain België. In 2018 richtte ze enVie op, met aan haar zijde vier partners: McCain België, Colruyt Group, REO Veiling en Randstad. Ook de Belgische Federatie van Voedselbanken, dat zicht heeft op de noden van kansarmen, ondersteunt enVie.

Man die groenten wast in productiehal van Boni enVie
Etiket van Boni enVie tomatenroomsoep op machine
Flessen soep van Boni enVie in een kartonnen doos