Broccoli uit Passendale

Broccoli uit Passendale

Gezond, veelzijdig, lokaal geteeld … broccoli heeft heel wat troeven. Spar-aankoper Eric Lambinon trok naar het veld van de familie Degraeve in Passendale om er alles over te weten te komen. Daar vertelt Dominiek hoe ze de koolsoort al sinds 2006 met zorg telen in volle grond.

Broccoli oogsten
Broccoli
Broccoli verpakt

Belgische broccoli

De familie Degraeve is al volop aan het oogsten wanneer Eric aankomt. Vandaag ligt de focus op broccoli, maar de familie teelt ook prei en knolselder.

“De groente komt oorspronkelijk uit Klein-Azië”, legt teler Dominiek uit, “maar ook onze volle grond en ons gematigd klimaat zijn ideaal. We telen hier wel 20 ha broccoli.”

Met de hand geoogst

​“In april hebben we de kleine broccoliplantjes in volle grond gezet. Twee maanden later zijn de meeste klaar voor de oogst. De kunst bestaat erin dit precies op tijd te doen, net voor de bloemknop begint te bloeien."

"We oogsten sowieso in de voormiddag, dan staat de groente fris en is de krop heel stevig. Om de krop niet te beschadigen, snijden we de broccoli’s manueel af, net zoals de blaadjes van de korte stam.” 

Broccoliplantjes
Broccoli
Broccoli oogsten

“Wij telen Flandria-broccoli. Die moet aan een aantal kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Zo heeft onze broccoli een goed, gelijkmatig verdeeld scherm, dat is het deel met de roosjes. De krop is mooi gesloten met een dichte korrelstructuur. Enkel exemplaren zonder beschadigingen vinden hun weg tot bij de consument.”

Consumenten moeten nog wat wennen aan de kleur van Titanium-broccoli
Teler Dominiek

“Er bestaan verschillende broccolirassen. De Titanium bijvoorbeeld heeft een iets andere kleur dan de Ironman. Het is een enorm vaste soort die minder bladeren heeft en minder bemesting vraagt. De consument moet nog wel wat gewend raken aan de iets andere kleur.” 

Broccoli water geven
Broccoli oogsten

Broccoli oogsten

“Niet alle broccoli wordt in één keer van het veld gehaald. Tijdens de eerste beurt oogsten we de grootste exemplaren. Na de tweede keer is bijna 80% van het veld geoogst en na de derde keer is alles weg. We brengen de kroppen direct naar de koelruimte."

"Pas als de groente goed koud is, wordt ze in folie verpakt. Door de sealing blijft de koude goed in de broccoli opgeslagen, dat voorkomt uitdroging en verhoogt de bewaartijd aanzienlijk."

"De plantresten blijven op het veld en worden in de bodem ingewerkt. Op die manier dienen ze als voeding voor eventueel een tweede ronde broccoli of als groenbemester, die dan op zijn beurt de voedingsstoffen vastlegt voor het volgende teeltseizoen.” 

broccoli-beeld8.png

Wist je dat...

... broccoli twee keer zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel? Ontdek hier nog meer weetjes over broccoli.

Tips & weetjes over broccoli

“De gesealde broccolikroppen van ongeveer 500 gram krijgen het Flandria-logo en zijn klaar om te vertrekken naar de veiling in Roeselare. Daar wordt de broccoli op de klok gekocht door jou hè, Eric.”

Eric: “Inderdaad. Daarna gaan ze naar ons magazijn in Mechelen en vervolgens naar de Spar winkels. Tijdens dit hele proces houden we de groente op de juiste, koele temperatuur om zijn uitstekende kwaliteit te bewaren.”

Buiten de volledige broccoli vind je bij Spar ook broccoliroosjes: altijd handig om in huis te hebben.