Topwijn uit Bordeaux

Bordeauxwijn van Vieux Château Landon

Het befaamde Vieux Château Landon staat al sinds 1607 op de wijnkaart. Eeuwenlang is hier van vader op zoon doorgegeven hoe je topbordeaux maakt. Speciaal voor Spar produceren ze nu de Château Les Bernèdes. Onze eigen Bordeaux? Die moesten we wel ter plaatse gaan proeven! En dus deden we op onze wijntrip met enkele Spar-ondernemers ook dit prestigieuze huis aan. Ontkurk hem thuis en geniet met ons mee!

Wijnkelders met rijen eiken vaten
Wijnkelders met rijen eiken vaten
James Servat

Wijn gerijpt op eiken vaten

Aan het Château Landon wacht James Servat ons op. De maître de cave en technisch directeur neemt ons meteen mee naar de wijnkelders. De rijen eiken vaten, waarin de Les Bernèdes tien maanden rijpt, liggen er prachtig bij. “Hoe oud zijn ze?” vraagt Jo van Spar Bokrijk. James moet hem teleurstellen: “Als je dacht dat deze vaten ook al generaties meegaan, heb je het mis. Om de drie jaar vervangen we ze, omdat ze dan nog weinig smaak geven aan de wijn.”

De Château Les Bernèdes is nu al geweldig, maar de komende 4 à 5 jaren zal hij nog verbeteren
Wijnaankoper Johan
Oude citernes die in de muur ingebouwd zijn
Inox citernes

De oude citernes die in de muur ingebouwd zijn, doen nog steeds dienst, maar kregen wel het gezelschap van moderne exemplaren uit inox.

Degustatie wijnen
Degustatie wijnen
Degustatie wijnen

Een wijn met karakter

James laat ons gezelschap proeven en ook Johan geniet met volle teugen: “De lichte houtlagering geeft deze wijn extra karakter. Verder ruik ik rijp fruit en een klein beetje vanille. In de mond treedt hij soepel aan met versmolten tannines. Geweldig! Ik ben echt heel tevreden met onze Les Bernèdes.” De ondernemers kunnen de beschrijving van Johan alleen maar beamen. “Is deze wijn nu op zijn best?” wil Patricia van Spar Godinne weten. Johan: “Hij is nu al prima, maar de komende 4 à 5 jaren zal hij nog verbeteren. Zeker de moeite dus om een extra doos in te slaan voor later.”

Châteaux Les Bernèdes

Châteaux Les Bernèdes

Jaar: 2016
Streek: Bordeaux - Médoc
Smaak: vol en krachtig
Neus: aromatische neus van rijp fruit, met een toetsje vanille
Kleur: intense kersenkleur
Druiven: 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot
Schenktemperatuur: 15° - 17°
Bewaren: 6 tot 8 jaar
Lekker bij: gegrilde kip, wit vlees en de klassieke kaasschotel