Magic Star: onze exclusieve appel bij Colruyt Group

Magic Star: onze exclusieve appel bij Colruyt Group

Enkele jaren geleden ontwikkelde Colruyt Group samen met Fresh Forward, de top van de fruitveredelaars, een nieuwe appel: Magic Star. De appel voldoet aan alle wensen op vlak van smaak, textuur en duurzaamheid. 

Nieuwe appelsoort

‘Er bestonden toch al genoeg appelsoorten?’, denk je misschien. Toch zat er nog een gat in de appelmarkt: sommige lekkere appels worden niet bij ons geteeld en van andere kan moeilijk een constante kwaliteit qua smaak en textuur gegarandeerd worden. Daarom ontwikkelde Colruyt Group samen met Fresh Forward de Magic Star: een lichtzuresappige en knapperige appel. Tijdens het proces gaf een uitgebreid testpanel regelmatig zijn mening.

Fresh Forward

Drie ervaren Belgische telers

Drie gespecialiseerde Belgische telers staan in voor de productie van de Magic Star: Neven Fruits uit Waremme, Gebroeders Bangels uit Gingelom en Wolfcarius uit Markegem. Van de totale oppervlakte van 100 hectare nemen broers Yves en Stephan Wolfcarius 25 hectare voor hun rekening. In oktober leidden ze ons tijdens de pluk rond door hun boomgaarden.

Onze familie teelt nu al 12 jaar appelen en peren voor Spar.
Stephan
Boomgaarden van de Magic Star
Boomgaarden van de Magic Star

Innovatieve teelt

“Alle telers werken volgens de zogenaamde ‘low residu’-techniek. Dat zit tussen conventionele en biologische teelt. De ene helft van het seizoen behandelen we de bomen om eventuele ziektes te voorkomen. Tijdens de tweede helft gelden de principes van de biologische appelteelt. Het resultaat is een appel die weinig of geen pesticiden bevat.

Voor Colruyt Group is het belangrijk dat de Magic Star in ons klimaat en op onze bodems groeit en dat we hem telen met respect voor de natuur. De appels zijn bijvoorbeeld resistent tegen verschillende schimmels waardoor ze minder vaak behandeld moeten worden. En door lokaal te telen, beperken we de ecologische voetafdruk.”

“In het voorjaar snoeien we de bomen en half april zie je overal bloesems. Tussen de appelbomen worden ook sierappeltjes geplant. Die zorgen samen met de bijen voor een goede bestuiving. De Magic Star is een echte zonneklopper en heeft daardoor een lekkere zoet-zuurverhouding. Zijn mooie kleur krijgt hij tijdens de laatste twee weken voor de pluk.”

De Magic Star kan lang bewaard worden: hij wordt niet vettig of melig

Elke appel op z’n tijd

Yves: “De appels worden geplukt wanneer ze mooi donkerrood zijn. Dat is niet voor elke appel op hetzelfde moment. Daarom plukken we in een drietal plukrondes de appels die er klaar voor zijn. We leggen ze dan onmiddellijk in houten kisten. Hoe minder handelingen, hoe beter voor de appels.”

De minder mooie appels verwerken we tot appelsap of -moes zodat die niet verloren gaan
Kisten met geplukte appels

“De kisten met geplukte appels gaan meteen naar een opslagruimte waar we ze op de juiste temperatuur en met de juiste luchtsamenstelling bewaren. Zo blijven ze perfect tot het einde van het seizoen. Een Magic Star wordt niet vettig of melig en kan lang bewaard worden. Wanneer er een bestelling is, halen we ze uit de koeling en verpakken we ze om daarna naar het Spar magazijn in Mechelen te vertrekken!”

“Een boom geeft appels vanaf zijn tweede levensjaar. Als hij vier jaar oud is, is er volle productie: gemiddeld 15 tot 20 kilo per jaar. Vanwege het toenemende succes hebben we vorig jaar nog nieuwe Magic Star-bomen aangeplant.”

Wist je dat één boom jaarlijks zo'n 15 tot 20 kilo appels oplevert?

Stap voor stap

Koop je Magic Star, dan koop je appels geproduceerd door Belgische telers. Bovendien worden ze geteeld met respect voor de natuur. Zo dragen we samen bij aan een betere samenleving en een beter milieu, stap voor stap.

Stap voor stap - Milieu en samenleving