Aardbeien in bakjes

Belgische aardbeien, vers geplukt

Wist je dat je bijna het hele jaar door kan genieten van Belgische aardbeien? Nu, met het lentezonnetje erbij, smaken ze uiteraard des te beter. We trokken naar fruitteler Wim Meyers in het Limburgse Riemst, die ons een rondleiding gaf in zijn prachtige serres. En we hadden geluk, de pluk was volop bezig.

Aardbeiteler Wim in serre

Aardbeien van Meyers Softfruit

“Louis Meyers, mijn vader, startte met de beschermde teelt van aardbeien in 1992”, vertelt Wim. “Ik stapte in 2002 in het bedrijf. 70% van onze teelt bestaat uit aardbeien. Daarnaast telen we ook frambozen, braambessen en rode bessen. Doordat we verschillende teeltsystemen installeerden voor onze aardbeien, kunnen we bijna het hele jaar door oogsten, meer bepaald: van maart tot eind december. Per jaar voorzien we drie teelten, die deels in de serres plaatsvinden. Maar er groeien ook aardbeien onder gesloten en open tunnels en tijdens de zomer in stellingen.”

We kunnen bijna het hele jaar door aardbeien oogsten.

“De totale oppervlakte voor het telen van aardbeien bedraagt 7 ha, waarvan 3,3 ha onder glas. Verder zijn er ook nog velden voor het opkweken van de aardbeien-, frambozen- en rode bessenplanten. Die gaan na het opkweken de koeling in, tot wanneer ze naar de serres kunnen om te groeien. Doordat we de plantjes zelf opkweken, kunnen we zo goed als volledig autonoom werken.”

Aardbeiplantje in een serre
Aardbeiplantjes met rijpe en onrijpe aardbeien

Een jaar aardbeien telen

“Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zetten we aardbeien van het ras Sonata in onze serres. Na een viertal weken krijgen de planten bloemetjes. Ze worden vervolgens bevrucht door de rondvliegende hommels en bijen. Dan duurt het nog vier weken alvorens de eerste aardbeien plukrijp zijn. Plukrijpe vruchten zijn dik genoeg en hebben een ‘blosje’, een teken dat er zich in de vrucht suikers hebben gevormd. Gemiddeld levert een aardbeienplant ongeveer een halve kilo aardbeien per jaar op.”

hoommel-aardbei-bloesem.png

“Na de Sonata’s, die je van begin maart tot half juni vindt, is het de beurt aan Elsanta. Het grootste deel van onze aardbeien zetten we af via de coöperatieve BelOrta.” Daar doet onze Spar aankoper dagelijks zijn bestellingen. De aardbeien worden vervolgens naar het distributiecentrum in Mechelen getransporteerd, en van daaruit naar de verschillende Spar winkels.

De perfecte teeltomgeving voor aardbeien

“In onze nieuwste serres installeerden we assimilatieverlichting. Door de belichting ‘denken’ de planten dat de dagen langer zijn, waardoor ze sneller vruchten krijgen en suikers aanmaken. Wanneer er voldoende zon is, schakelen de lampen zich automatisch uit. Naast licht, is ook voeding, temperatuur en vochtigheidsgraad belangrijk voor een goede teelt.”

We gebruiken geen insecticiden. Onze uitgezette roofmijten eten de schadelijke insecten op.

“We proberen sterk in te zetten op duurzaamheid. Zo gebruiken we geen insecticiden. Onze uitgezette roofmijten eten de schadelijke insecten op. We voegen meststoffen toe aan ons water, waarbij het teveel aan water via een gesloten systeem opnieuw gezuiverd en hergebruikt kan worden. Een warmtekrachtkoppeling zorgt voor zowel elektriciteit als warmte. We installeerden ook een rookgasreiniger, zodat er geen CO2 naar buiten kan. De gezuiverde rookgassen komen via een buizensysteem opnieuw in de serres, waar ze dienstdoen als meststof. En ook aan de verpakking hebben we gedacht, die is 100% recycleerbaar.”

Aardbeiplantje in bloei
Trosje rode aardbeien
Trosje rode aardbeien

Stap voor stap

Door Belgische telers te ondersteunen dragen we samen bij aan een betere samenleving, stap voor stap.

stap_voor_stap.jpg