Meloen van eigen bodem

Telers Kim en Kristof, uit Hoeselt in Limburg, zijn aardbeientelers in hart en nieren. Tot ze in 2019 besloten om ook charentaismeloenen te telen, een Belgische primeur. Proef vooral zelf dat de BelOmelon even smaakvol en sappig is als zijn buitenlandse broertjes. Je vindt hem van begin augustus tot begin september in je Spar winkel.

Belgische meloenen telen

Drie jaar geleden gingen telers Kim en Kristof de uitdaging aan om Belgische meloenen te telen. “We telen al 18 jaar aardbeien in volle grond”, vertelt Kristof. “We zijn klein begonnen met onze aardbeien, maar elk jaar zijn we wat uitgebreid. Nu telen we op 14 ha aardbeien.

Drie jaar geleden besloten we om ook meloenen te telen. Qua infrastructuur heb je zowat hetzelfde nodig als voor aardbeien. Dus dat maakte de overstap iets makkelijker.”

Belgische-meloenen-27-bijgesneden.jpg

Het teeltproces van charentaismeloenen

Ondertussen houden Kim en Kristof zo’n 4 ha vrij voor de meloenteelt. In Vlaanderen zijn ze de enige professionele teler van charentaismeloenen. In april starten ze met het planten van de eerste zaadjes. Dat is vrij arbeidsintensief, aangezien de zaadjes op 60 cm van elkaar rechtstreeks in plastiek ruggen in volle grond worden geplant. Na 3 à 4 dagen vormen zich de eerste kiemdraden.

Kim en Kristof telen de meloenen in tunnels met thermische en anticondensfolie, waar er een soort van microklimaat wordt gecreëerd. Zo’n tunnel houdt de warmte binnen en de vorst buiten, terwijl de meloenen toch voldoende licht krijgen.

Belgische-meloenen-10-bijgesneden.jpg
Belgische-meloenen-32-bijgesneden.jpg
Belgische-meloenen-29-bijgesneden.jpg
Dit jaar zaaiden ze driemaal. Na ongeveer 80 dagen kunnen ze oogsten. Kim en Kristof starten dus half juli en gaan door met oogsten tot half september. Rijpe vruchten worden eerst om de 2 dagen geknipt, of elke dag wanneer het seizoen op volle toeren draait. Ze doen aan wisselteelt, want een perceel kan maar één keer om de vier jaar bezaaid worden met meloenzaadjes.
Een meloenplant krijgt zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Enkel de vrouwelijke bloemen die bevrucht worden, leveren meloenen op. Bijtjes en hommels nemen de bevruchting op zich.
Belgische-meloenen-29-Header.jpg

Wanneer is een vrucht rijp? 

Een vrucht is rijp wanneer de lijnen duidelijk te zien zijn aan de buitenkant, er aan de bovenkant een soort van 'krakske' komt en hij heerlijk begint te geuren. Na de oogst wegen Kim en Kristof elke meloen, sorteren de meloenen volgens gewicht en krijgen ze een BelOmelon-sticker. Bij Spar vind je de kleine tot middelgrote kalibers. We brengen de ready to eat-meloenen naar de veiling van BelOrta. Vervolgens gaan ze naar het magazijn van Spar in Mechelen om daarna naar de Spar winkels te vertrekken. Zo komen de geoogste meloenen zeer snel in jouw boodschappenmandje.