Wat is het verschil tussen verschillende zuivelproducten?
Tags Zuivel

Met welke zuivelproducten kun je koken?

Melk en room zijn goed ingeburgerd in onze keuken. Enkele van onze grootste Belgische klassiekers, zoals waterzooi of Brusselse wafels, kunnen zelfs niet zonder. Maar wat weet je over skyr, kefir of cottage cheese? En wat kook je er zoal mee? Ontdek hoe zalig zuivel is!

Skyr

Skyr

  • Vindt zijn oorsprong in IJsland en wordt gemaakt met magere melk. 
  • Heeft een zurige smaak, zit bomvol proteïnen en bevat nagenoeg geen vet of suikers. 
  • Perfect als basis voor een dip of als vervanger van melk in beslag.
Karnemelk

Karnemelk

  • Oorspronkelijk een bijproduct van de boterproductie.
  • Is een iets zuurdere en dikkere melk, rijk aan calcium en vitaminen.
  • Perfect als binding in soep en als vervanger van melk en boter in brood.
Kefir

Kefir

  • Kefir is enorm populair in het Midden-Oosten. 
  • Fris en lichtbruisend melkdrankje met een zurige smaak die doet denken aan yoghurt. 
  • Perfect als vervanger van mayonaise in dressings.
Cottage cheese

Cottage cheese

  • Frisse, kwarkachtige kaassoort met korrelige structuur. 
  • De ongerijpte en ongekleurde kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst. 
  • Perfect als topping.
Griekse yoghurt

Griekse yoghurt

  • Een geconcentreerde yoghurt, rijk aan vetten en eiwitten. 
  • Door de yoghurt te laten uitlekken, krijgt de Griekse yoghurt een dikkere, romige structuur. 
  • Perfect als topping.
Volle yoghurt

Volle yoghurt

  • Gefermenteerd melkproduct met een milde, romige smaak. 
  • Perfect als vervanger van room in sauzen of als basis voor ijs.
Verse kaas (halfvol)

Verse kaas (halfvol)

  • Smeuïge, frisse kaas, rijk aan eiwitten en een goede bron van calcium.
  • Perfect in een cheesecake of in een beignetbeslag.