Lomfilet met kerriesaus en champignons

Lomfilet met kerriesaus en champignons

Kooktips

Domaine Boyar Chardonnay-Sauvignon - Bulgarije Orvieto Classico D.O.C. - Villa Sopita - Umbria - Italië

Wat is lomfilet? Lom is een Noordse vissoort die behoort tot de kabeljauwachtigen. Het visvlees is mooi wit en mager en is steviger dan dat van kabeljauw. De filets hebben een vrij neutrale, lekkere smaak.

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Los het/de bouillonblokje(s) op in heet water.

  2. Voorbereiding:
  3. Laat de lomfilets oppervlakkig ontdooien en dep droog.

  4. Snij de champignons in gelijke stukjes.

  5. Rasp de ongeschilde appel fijn.

  6. Snipper de ui en het knoflookteentje fijn.

  7. Bereiding:
  8. Smelt 3 eetl. boter in een kookpot (laat niet kleuren) en stoof de fijngesnipperde ui en het knoflook ± 5 min. glazig op een zacht vuur.

  9. Bestrooi met de bloem en roer er beetje bij beetje de kippenbouillon onder tot u een heel lichtgebonden saus hebt. Voeg indien nodig extra bouillon toe.

  10. Voeg de geraspte appel en de tomatenpuree toe. Kruid met het kerriepoeder, peper en zout.

  11. Smelt intussen 1 eetl. boter in een pan en stoof de champignons onafgedekt ± 5 min. Besprenkel met de helft van het citroensap en kruid met peper en zout. Meng onder de kerriesaus.

  12. Smelt 2 eetl. boter in een brede kookpot en leg er de stukken lomfilet naast elkaar in. Besprenkel met de rest van het citroensap en kruid met peper en zout. Dek af en laat op een zacht vuur 10 à 15 min. sudderen (afhankelijk van de dikte).

  13. Giet een beetje gezeefd kookvocht van de vis bij de kerriesaus en laat nog even opwarmen.

  14. Afwerking:
  15. Verdeel de stukken vis over de borden en lepel er wat saus over. Dien op met rijst of aardappelpuree en gekookte broccoliroosjes.