Asperge

Asperge

Of ze nu groen of wit zijn, asperges zijn altijd een delicatesse. De groene variant blinkt uit in kruidigheid en pit, de witte in finesse. Kwestie van ze goed te combineren dus, dan heeft je gerecht er gegarandeerd een topcompagnon bij!

  • Wil je asperges van eigen bodem eten, dan kan je in mei en juni bij Spar terecht. In die maanden kopen we dagelijks asperges van topkwaliteit aan op de veiling. Versheid gegarandeerd! 
  • Geen zorgen: je kan ook de rest van het jaar van asperges genieten. In april en van juli tot februari komen ze uit Spanje of Zuid-Amerika.

 

Smaak.png

Smaak van asperges

Witte asperges smaken zeer zacht en blinken uit in finesse. Bijgevolg gaan ze goed samen met zachte smaken als ei, gekookte ham of grijze garnalen. Groene asperges smaken wat pittiger en kruidiger. In zomerse gerechten en in de Italiaanse keuken misstaan ze zelden: denk aan salades, pasta’s, risotto’s, frittata’s of op de barbecue.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van asperges

Zowel groene als witte asperges bevatten vezels en vormen een bron van vitamine C. Groene asperges bevatten echter meer vitamines dan witte. Ze zijn ook zeer caloriearm en leveren nog een arsenaal aan andere vitamines en mineralen.

Bewaren.png

Asperges bewaren

Je bewaart asperges best in een natte handdoek in de koelkast. Zo blijven ze ongeveer 3 dagen houdbaar. Als je ze wil invriezen, blancheer ze dan eerst en bewaar ze samen met wat kookvocht. Je kan ze dan tot 9 maanden bewaren.

Weetjes.png

Weetjes over asperges

Het Belgische aspergeseizoen eindigt altijd op 24 juni tijdens Sint-Jan, een christelijk midzomerfeest. Daarna laten de boeren de aspergeplanten gerust. Zo kunnen ze genoeg energie opdoen om het jaar nadien weer heerlijke asperges te produceren.

De manier waarop een asperge groeit, bepaalt of hij wit of groen ziet. Witte asperges groeien onder de grond en ontvangen dus geen direct zonlicht. Groene asperges groeien boven de grond en staan wel in de zon. Bijgevolg maken ze bladgroen aan, en dat verklaart hun groene kleur.

Asperges snijden en schillen

  1. Bij zowel witte als groene asperge verwijder je best de houterige, taaie onderkant.
  2. Groene asperges hoef je niet te schillen, witte wel. Leg ze eerst even in koud water. Zo zuigen de asperges zich vol met water en worden ze malser en dus makkelijker om te schillen. Leg de asperges best neer tijdens het schillen en schil van boven naar beneden. Zo is er minder kans dat de kop afbreekt.
Asperges snijden en schillen

Asperges klaarmaken

  • Je kan asperges op verschillende manieren bereiden. Je kan ze grillen op de barbecue, roosteren in de oven of koken. 
  • Als je asperges kookt, zet je ze best rechtop in de kookpot, met de kopjes omhoog. Laat de kopjes ongeveer 1 cm boven het water uitsteken, zo vermijd je dat ze plat gekookt worden. 
  • Groene asperges kan je ook rauw eten.