Tarte tatin van Luikse salade

Tarte tatin van Luikse salade

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Breng gezouten water aan de kook.

  2. Breek ondertussen de uiteindes van de prinsessenbonen en snij de boontjes in stukken van ½ cm.

  3. Blancheer de boontjes 1 min in het kokende water. Leg ze nadien onmiddellijk in ijswater. Laat goed uitlekken en droog de boontjes met keukenpapier.

  4. Warm de oven voor op 180°C.

  5. Smelt 2 el boter in de tarte tatinpan.

  6. Pel de ui en snij in ringen.

  7. Voeg de uienringen toe en laat 45 min op een zacht vuur lichtbruin karamelliseren.

  8. Schil de aardappelen, was ze en snij in zeer dunne plakjes.

  9. Schep de uienringen uit de tarte tatinpan en hou even apart.

  10. Bak het spek in dezelfde pan (gaar, maar niet krokant). Voeg wat extra vetstof toe, indien nodig.

  11. Roer de boontjes met de honing onder het spek.

  12. Blus met balsamicoazijn. Laat ‘droog’ koken. Kruid het geheel met zwarte peper en zout. Haal van het vuur.

  13. Verdeel de uienringen over de boontjes en het spek.

  14. Schik de aardappelschijfjes er dakpansgewijs over.

  15. Bedek de vulling met het bladerdeeg. Vouw de overhangende randen onderin.

  16. Prik met een mes enkele gaatjes in het deeg.

  17. Bak de tarte tatin 35 min mooi bruin in de oven.

  18. Afwerking: kook de eieren 10 min hard in kokend water.

  19. Leg de eieren in koud water. Pel en plet fijn met een vork.

  20. Snipper de bieslook fijn.

  21. Draai de tarte tatin om en bestrooi met de geplette eieren en bieslook.