U bent hier

Champignon

De champignon is een buitenbeentje. Je vindt ze tussen de groenten, maar eigenlijk zijn champignons een schimmel – een gezonde weliswaar. De bekendste soort is de witte versie. Die lijkt sterk op zijn broertje, de bruine kastanjechampignon.

Beide champignons zijn heel het jaar door te verkrijgen. Ze bestaan uit een steeltje en een ronde, vlezige hoed. Let er bij aankoop op dat de champignons geen vlekjes hebben en vrij zijn van een vreemde geur of smaak.

Witte champignons worden ook Parijse champignons genoemd. Buiten hun kleur verschillen witte- en kastanjechampignons lichtjes van smaak en van hoeveelheid vocht. De kastanjechampignon bevat minder vocht.

Smaak:

Champignons hebben de umamismaak. Deze smaak is moeilijk te omschrijven. Letterlijk vertaald uit het Japans wil dit zeggen ‘smaak van heerlijkheid’. Dat belooft! De smaak van witte paddenstoelen is redelijk neutraal. Die van kastanjechampignons is iets voller en nootachtig. 

Voedingswaarde:

Champignons bestaan voor ongeveer 95% uit water. Dat betekent niet dat ze weinig voedingswaarde hebben. Ze zijn rijk aan koper en een goede bron van de mineralen kalium en fosfor en de vitaminen B2, K, foliumzuur en niacine.

Bewaren:

Champignons bewaar je best op een koele en droge plaats. Laat ze ademen in hun oorspronkelijke verpakking met gaatjes of in een papieren zak. Doordat kastanjechampignons iets minder vocht bevatten, zijn ze iets beter houdbaar.

Leg champignons niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui, ze nemen makkelijk geurtjes over. Champignons zullen sneller verouderen in de buurt van fruit of citrusvruchten. Je kan ze invriezen als je ze eerst even blancheert of sauteert

Weetjes: 

Champignons staan bekend als goede vleesvervangers. Toch bevatten ze onvoldoende eiwit, B12 en ijzer om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Combineer ze daarom bijvoorbeeld met pinda’s.

National Media File 
0

Klaarmaken

Champignons kan je stoven, koken, frituren en zelfs vullen.

Snijden & schoonmaken

  1. Borstel of wrijf de champignons schoon. Spoel ze niet in of onder water, dan absorberen ze te veel vocht.

  2. Snij de onderkant van het steeltje en snij ze in de gewenste vorm.

  3. Maak klaar naar wens.