Raap

Raap

Voor de opkomst van de aardappel speelde de raap een hoofdrol in de keuken. Vandaag verschijnt ze nog maar zelden. Hoog tijd om de veelzijdige knol weer op de kaart te zetten.

  • De rapen bij Spar komen uit België. Onze aankoper kiest kleine tot middelmatige rapen, grote kunnen hol zijn.
  • Rapen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met een piek van oktober tot februari. 
  • Rapen zijn meestal rond en hebben een wit velletje dat overvloeit in een paarsachtige tint.
Smaak.png

Smaak van rapen

Raap heeft een sterke – soms licht pikante – smaak. Daarom wordt hij meestal gegeten in combinatie met andere groenten. Kleinere soorten, zoals de meiraap, smaken milder en mag je ook rauw eten, ze doen denken aan radijsjes.

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van rapen

De groente is caloriearm en rijk aan vitamine A, calcium en fosfor.

Bewaren.png

Rapen bewaren

Je bewaart rapen best in de koelkast of een andere donkere, koele plek. Om te vermijden dat ze taai worden, kan je ze best regelmatig bevochtigen. Als je ze goed bewaart, houden ze het wel drie tot vier maanden uit.

Weetjes.png

Weetjes over rapen

Nadat de aardappel de raap van de troon stootte, werd de raap populair veevoeder. Ook het paard van Sinterklaas kan wel een raapje smaken.

Rapen klaarmaken

Je bereidt rapen op dezelfde manier als aardappelen. Koken, bakken, frituren … Ook heerlijk in traditionele gerechten zoals hutsepot.

Rapen snijden & schoonmaken

  1. Schil de rapen of was ze grondig. 
  2. Snij de groente in blokjes, reepjes of schijfjes en bereid naar wens.

 

Rapen klaarmaken