U bent hier

Rode biet

De rode biet blijft nooit onopgemerkt. Zijn smaak en kleur laten gegarandeerd een indruk na. Hoewel de groente nog niet tot onze dagelijkse kost behoort, duikt hij weleens op in aperitiefhapjes en sterrengerechten. Zeker proberen!

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en voederbiet. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar omdat er zomer- en winterbieten aangeboden worden. Bij aankoop moeten de bieten stevig aanvoelen. Een goede rode biet is donkerrood en niet bleekroze.

Smaak:

Rode bieten hebben een zoete smaak. De aardesmaak van de groente verdwijnt als hij klaargemaakt is. De smaak combineert goed met verschillende ingrediënten zoals appel of geitenkaas.

Voedingswaarde:

De groente is rijk aan mineralen – zoals kalium – en vezels. De rode kleur is het gevolg van de stof betanine.

Bewaren:

Je bewaart verse, ongekookte rode bieten best op een koele en donkere plek. Winterbieten houden het enkele weken uit, zomerbieten slechts enkele dagen. Heb je de biet al gekookt? Dan blijft hij ongeveer een dag goed in de koelkast.

Weetjes: 

Je kan rode bietensap gebruiken om verschillende ingrediënten of gerechten rood te kleuren. Gebruik het sap ook gerust in desserts. Een kleine hoeveelheid kleurt al mooi, maar heeft geen invloed op de smaak.

Klaarmaken

De rode biet laat zich gemakkelijk koken, stoven en bakken. Een zomerbiet kook je in zo’n 25 minuten, een winterbiet heeft twee uur nodig. Je kan de groente ook stomen, bakken of frituren.

Snijden & schoonmaken

  1. Was de rode biet grondig.

  2. Kook hem in de schil. Wanneer hij gaar is, koel je hem meteen af onder koud water.

  3. Haal de schil en het loof – dat mag je ook opeten – van de biet en snij zoals je wil.