U bent hier

De Franse keuken

National Media File 
0

 

 

De Franse keuken is ongeëvenaard en heel divers. In het noorden, zuiden, oosten en westen tref je totaal verschillende gerechten aan. houdt halt bij culinaire hoogtepunten en geniet onderweg van een glaasje pastis, uitgestrekte lavendelvelden en een spelletje petanque. Proef mee van ‘La Douce France’ en voel je als God in Frankrijk!

Île-de-France: le champion du champignon

 

Het is geen toeval dat dit gerecht champignons bevat, want dat is hét product van Parijs. Rond 1650 ontdekte een Parijse landbouwer dat champignons goed groeiden op het afval van zijn meloenteelt. Zo’n 130 jaar later vond een andere tuinman de ideale teeltplaats voor champignons: de donkere, koele, vochtige, ondergrondse steengroeven in de buurt van Parijs. Vervolgens ontwikkelde daar een enorme champignonteelt. Vandaar dat we de gewone champignons nog steeds ‘Parijse champignons’ noemen.

National Media File 
0

Poulet Franchard

De eerste ‘poulet Franchard’ kwam op tafel in een herberg vlakbij de ruïnes van de abdij van Franchard. Die bevindt zich in de bossen van Fontainebleau, onder Parijs.

Langzaam groeiende kip

Spar verkoopt langzaam groeiende kwaliteitskippen van Les Elevages du Moulin. De kippen krijgen meer tijd om te groeien, eten plantaardig voedsel en hebben plaats om rond te lopen. Daardoor heeft het vlees meer smaak, fijnere vezels, een flinterdun vel en een hogere voedingswaarde. Kiplekker!

Recept Poulet Franchard

 

Auvergne: oud vulkanisch gebergte

National Media File 
0

 

De Auvergne is een regio in het zuidelijke centrum. Een groot deel bestaat uit het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte. De streek maakt deel uit van ‘de diagonaal van de leegte’, een dunbevolkt gebied met een zwakke economie dat loopt van het noordoosten naar het zuidwesten van Frankrijk.

Vichyssoise

Gewoonlijk wordt de soep koud geserveerd, maar warm smaakt ze zeker ook! Heel lekker met gerookte vis, zoals paling of forel.

Frans of Amerikaans?

Deze eenvoudige soep komt oorspronkelijk van het Franse platteland. Een Franse Chef introduceerde de soep uit zijn jeugd in het Ritz-Carlton op Manhattan. Als kleine jongen koelde hij de soep in de zomer altijd af met melk en daarom maakte hij voor het hotel ook een koude versie. De chef doopte de soep ‘vichyssoise’ als eerbetoon aan zijn geboorteplaats Vichy.

Recept Vichyssoise

 

Bordeaux: wijn en gebak

 

Wist je dat …

  • Bordeaux meer dan 8.500 wijnproducenten telt?
  • de regio met 120.000 hectare het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk is?
  • 9 op de 10 bordeauxwijnen rood zijn?
  • Spar 57 wijnen uit Bordeaux verkoopt?

 

 

 

National Media File 
0

Le canelé bordelais

In Bordeaux weten ze: een canelé moet een smeuïge binnenkant hebben en een donker gekaramelliseerd korstje.

De echte canelés worden in koperen vormpjes gemaakt. Gebruik zeker metalen vormen, zodat je bakje goed karamelliseert.

Dit gebakje is genoemd naar het koperen vormpje, een cannelé. De schrijfwijze veranderde in 1985 met de oprichting van 'de broederschap van de canelé'. Die schreef canelé met een één 'n' om zich te onderscheiden en om er een merk van te maken.

Recept le canelé bordelais

Aquitaine: armagnac en piment d'Espelette

National Media File 
0

Gascogne is een van de grote historische provincies van Frankrijk met als hoofdplaats Bordeaux. De regio's in het gebied heten nu Aquitaine en Midi-Pyrénées.

Piment d’Espelette deelt zijn naam met een klein dorpje in Frans Baskenland: Espelette. Enkel Espelette en negen omliggende dorpjes mogen deze speciale kleine peper kweken. Volgens een legende nam Columbus de peper mee uit Mexico en kon hij alleen in Aquitaine gedijen.

Pastis gascon

In het Occitaans, het dialect van het zuiden, betekent ‘pastis’ zowel ‘patisserie’ als ‘mengsel’. Deze pastis uit Gascogne heeft dan ook in de verste verte niets te maken met de Provençaalse drank pastis. Pastis Gascon wordt gemaakt met een andere drank: de lokale specialiteit armagnac.

Het echte recept is zeer moeilijk om te maken. Het zelfgemaakte deeg van bloem, water en zout moet je zo dun uitrollen dat je er een krant door kan lezen. De Fransen noemen dit ‘le voile de la mariée’ (= bruidssluier). Het recept van is de vereenvoudigde versie.

Recept pastis gascon

 

Marseille: de thuishaven van pastis

 

Pastis is een aperitief met steranijs, zoethout en kruidenextracten. De drank werd in Frankrijk populair na het verbod op absint, een anijsdrank met een heel hoog alcoholpercentage. Om het alcoholisme tegen te gaan, kwam er in 1932 een wet die alcoholpercentages beperkte tot 45%. Paul Ricard, afkomstig uit Marseille, commercialiseerde datzelfde jaar een anijsdrank met minder alcohol: de pastis.

National Media File 
0

Mosselen met pastis en venkel

Je vindt onze Spar mosselen van superkwaliteit in verschillende maten: super, jumbo en imperial.

Wist je dat ... pastis troebel wordt als je er water bijgiet door de anijszaadolie? Die lost wel op in alcohol, maar niet in water.

Recept mosselen met pastis en venkel

Provence: kruiden, lavendel en aïoli

 
National Media File 
0

 

Van half juni tot eind augustus zie je in de Provence zo ver als het oog reikt
paarse golven: de vele lavendelvelden staan in bloei! De welriekende lavendelolie
gebruiken ze voor cosmeticaproducten. De lavendelvelden wisselen af met gele
zonnebloemvelden. Het is geen toeval dat Van Gogh in de Provençaalse stad Arles
zijn befaamde zonnebloemen schilderde.

Tian provençal

In de Provence voegen ze vaak geitenkaas toe aan hun tian. Tian is een ideaal bijgerecht voor grillades.

Provençaalse kruidenmix bestaat gewoonlijk uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. De kruidenmengeling geeft instant een mediterrane toets aan al je gerechtent!

Wist je dat ... een tian een aardewerken ovenschotel is die aan de binnenkant geglazuurd is en aan de buitenkant niet?

Recept tian provençal

Barigoule met lamskoteletjes

Wist je dat ... onze artisjokken meestal uit Frankrijk en het Middellandse Zeegebied komen? Ze groeien alleen op plaatsen met een heel zacht klimaat.

Het recept voor ‘artichauts à la barigoule’ is doorheen de tijd geëvolueerd. Oorspronkelijk kregen de artisjokken een vulling met wilde champignons (=barigoules). De champignons verdwenen uit het recept, maar het gerecht bleef wel hun naam dragen. De artisjokken gaarden in een bouillon van groenten, spek en kruiden. Deze bouillon was zo lekker dat hij na verloop van tijd niet meer werd weggegoten, maar deel uitmaakte van het gerecht.

Recept barigoule met lamskoteletjes

< naar de wereld van Spar