Samfaina (pittige groenteschotel)
Ingrediënten
- 600 g tomaat
- 4 teentjes look
- 1 ui
- 160 ml Boni Selection Griekse olijfolie
- 2 aubergines
- 3 courgettes
- 2 rode paprika’s
- 1 gele paprika
- 1 plantje basilicum
- 3 takjes tijm
- 1 kl gerookt paprikapoeder
- 1 kl piment d’espelette
Recept
- Sofrito: pel de ui en snij in halve, fijne ringen. Pel 2 tenen look en snipper fijn. Ontvel 300 g tomaten en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn.
- Verwarm 60 ml olijfolie in een pot op een matig vuur. Voeg de ui en een snuif zout toe en roerbak 15 min. Roer de look erdoor en bak nog 2 min.
- Voeg de tomaten toe, meng en zet het vuur laag. Laat afgedekt 20 min sudderen.
- Samfaina: snij de aubergines in blokjes, de paprika’s in repen en de courgettes in halve plakjes.
- Ontvel 300 g tomaten, verwijder de zaadjes en hak grof.
- Pel 2 tenen look en snij hem samen met de tijmnaaldjes fijn. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes.
- Verhit 100 ml olijfolie in een gietijzeren pot op een matig vuur. Bak de aubergines, courgettes en paprika’s. Voeg de look toe en roerbak 6 min.
- Voeg de gehakte tomaten toe. Dek de pot af en laat 5 min stoven.
- Voeg de sofrito toe en laat zonder deksel sudderen tot de groenten zacht zijn.
- Schep het paprikapoeder, de tijm en de basilicum erdoor. Breng verder op smaak met espelettepeper en zout.
Delen