Samfaina (pittige groenteschotel)

4Geen vlees/vis60minPrint
Ingrediënten
  • 600 g tomaat
  • 4 teentjes look
  • 1 ui
  • 160 ml Boni Selection Griekse olijfolie
  • 2 aubergines
  • 3 courgettes
  • 2 rode paprika’s
  • 1 gele paprika
  • 1 plantje basilicum
  • 3 takjes tijm
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • 1 kl piment d’espelette
Recept
  1. Sofrito: pel de ui en snij in halve, fijne ringen. Pel 2 tenen look en snipper fijn. Ontvel 300 g tomaten en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn.
  2. Verwarm 60 ml olijfolie in een pot op een matig vuur. Voeg de ui en een snuif zout toe en roerbak 15 min. Roer de look erdoor en bak nog 2 min.
  3. Voeg de tomaten toe, meng en zet het vuur laag. Laat afgedekt 20 min sudderen.
  4. Samfaina: snij de aubergines in blokjes, de paprika’s in repen en de courgettes in halve plakjes.
  5. Ontvel 300 g tomaten, verwijder de zaadjes en hak grof.
  6. Pel 2 tenen look en snij hem samen met de tijmnaaldjes fijn. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes.
  7. Verhit 100 ml olijfolie in een gietijzeren pot op een matig vuur. Bak de aubergines, courgettes en paprika’s. Voeg de look toe en roerbak 6 min.
  8. Voeg de gehakte tomaten toe. Dek de pot af en laat 5 min stoven.
  9. Voeg de sofrito toe en laat zonder deksel sudderen tot de groenten zacht zijn.
  10. Schep het paprikapoeder, de tijm en de basilicum erdoor. Breng verder op smaak met espelettepeper en zout.
< naar recepten