Veggie Mexican hamburger

4Geen vlees/vis60minPrint
Ingrediënten
  • 400 g vegetarisch gehakt
  • 1 sjalot
  • ½ rode puntpaprika
  • 30 g Boni Selection maïs
  • 30 g Spar pijnboompitten
  • 280 g Boni Selection witte bonen
  • 2 eidooiers
  • 1 kl shoarmakruiden
  • 2 rode pepertjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 el tomatenpuree
  • 15 g kristalsuiker
  • 40 ml wittewijnazijn
  • 50 ml water
  • arachideolie
  • 150 ml Boni Selection room
  • 150 g cheddar smeltkaas
  • 4 Spar rustieke bollen
  • 1 tomaat
  • jalapeñopepers
  • Boni Selection tortillachips natuur
Recept
  1. Veggieburgers: laat 200 g witte bonen uitlekken en spoel ze in een zeef met koud water. Doe hetzelfde voor de maïs.
  2. Verwijder de steelaanzet en zaadjes van de puntpaprika en snij het vruchtvlees in fijne blokjes.
  3. Pel de sjalot en snipper fijn.
  4. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vetstof op een matig vuur.
  5. Mix de eidooiers met de bonen en shoarmakruiden in een hakmolen tot een fijne puree. Meng deze massa, samen met de puntpaprika, sjalot, maïs en pijnboompitten, onder het vers vegetarisch gehakt.
  6. Vorm 4 gelijke bollen van deze massa. Druk plat tot een hamburger. Plaats in de koelkast tot gebruik.
  7. Chili-bonenketchup: pel de ui en snipper fijn. Pel de look en pers fijn met een lookpers.
  8. Verwijder de steelaanzet en zaadjes van de rode chilipepers en snipper fijn.
  9. Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze met koud water in een zeef.
  10. Verhit olie in een steelpan en bak de ui en look glazig.
  11. Voeg de pepers toe en laat 5 min meebakken. Strooi de suiker erover en laat karamelliseren. Laat ook het tomatenconcentraat en de bonen heel kort meebakken. Blus met witte wijnazijn en water.
  12. Laat 5 minuten rustig sudderen. Doe het geheel in een hakmolen en mix tot puree. Kruid met zout.
  13. Cheddarsaus: snij de cheddar in reepjes. Breng de room aan de kook.
  14. Haal de pan van het vuur en voeg de cheddar toe. Roer met een klopper tot alle kaas gesmolten is. Hou warm of warm op in de microgolf voor gebruik.
  15. Afwerking: snij de pistolets middendoor.
  16. Was de tomaat en verwijder de kroon. Snij in dunne plakjes.
  17. Verhit arachideolie in een antikleefpan. Bak de burgers mooi bruin langs beide zijden. Kruid met zwarte peper en zout.
  18. Smeer de onderste helft van het hamburgerbroodje in met chili-bonenketchup. Leg er een warme Mexican burger op. Werk af met enkele schijfjes jalapeñopeper, tomaat en nachos. Lepel de kaassaus erover. Dek af met de andere broodjeshelft.
< naar recepten