Quiche uit Henegouwen

Quiche uit Henegouwen

Bij Spar kan je genieten van een heerlijke quiche met bospaddenstoelen. Wij trokken naar l’Artisan Gourmet in Henegouwen om te zien hoe de vork in de steel zit. Een ding is zeker: de dagverse en kwalitatieve ingrediënten zijn de kers op de quiche!

Quiche voor de ambassade

Pol Blanchart en vrouw Brigitte runnen l’Artisan Gourmet samen met zoon Guillaume en dochter Charline. In de bakkerij van Pols vader in Seneffe leerden Pol en Brigitte alles over bakken. Daarna trokken ze naar Zaïre (nu Congo), waar ze tot 1991 bleven. Hier schotelden ze hun allereerste quiches aan de Belgische ambassade voor.

Terug in België startte Pol een atelier waar hij vier soorten quiches maakte. Die verkocht hij op de markt van Nijvel. Het gamma bestaat nu uit 32 verschillende soorten. Sinds 2007 verhuisde het atelier naar Manage waar de oppervlakte ondertussen verdubbeld is. 15 werknemers bereiden dagelijks verse quiches. Velen zijn ook familie van elkaar.

Het team van l’Artisan Gourmet

Quiche maken van A tot Z

De quiche met bospaddenstoelen die we bij Spar verkopen, is het meesterwerk van Pol Blanchart. Zoon Guillaume neemt ons mee doorheen het atelier. “Alles start met het maken van het deeg. Daar beginnen we ’s morgens mee. Het verse deeg draaien we in kleine bolletjes."

"De dagverse groenten zoals oesterzwammen, Parijse champignons en peterselie worden nog dezelfde dag verwerkt. Want versheid proef je. We snijden de champignons in stukjes en voegen ze samen met de bospaddenstoelenmix. We spoelen, drogen en snijden de peterselie. Die voegen we toe aan de paddenstoelenmengeling. Dan rest ons enkel nog de mengeling te kruiden met look.”

Oesterzwammen
Peterselie
Deegbolletjes

Kaas voor extra smaakvolle quiches

We volgen Guillaume naar een andere ruimte. “Hier duwt een machine de kleine deegbolletjes in de juiste vorm. Zo hebben de quiches allemaal dezelfde grootte. De bodem bedekken we met een goede laag emmentaler. Dat geeft de quiche veel smaak."

Machine duwt de kleine deegbolletjes in de juiste vorm.
Machine duwt de kleine deegbolletjes in de juiste vorm.
De bodem wordt bedekt met een goede laag emmentaler.

De inhoud maakt de quiche

"Nu is het de beurt aan de paddenstoelenmengeling. Elke quichevorm krijgt een goede hand van de mengeling. Vooraleer de quiches de oven ingaan, vullen we ze met een mengsel van volle room, melk, ei, peper, zout en nootmuskaat.”

Paddenstoelenmengeling
Vullen met paddenstoelenmengeling
Toevoeging van een mengstel van volle room, melk, ei, peper, zout en nootmuskaat

Verse quiche bij Spar

“We bakken de quiches 45 minuten op 160°C. Na het bakken halen we ze uit de vorm en gaan ze voor twee uur de koeling in. Verpakken en etiketteren, is de laatste stap. Dan vertrekken de quiches naar het distributiecentrum in Mechelen, om zo hun tocht verder te zetten naar de verschillende Spar-winkels.”

Quiches bakken in de oven.
Quiches