Evenwichtiger eten met de Nutri-Score

Evenwichtiger eten met de Nutri-Score

Kies wijzer met de Nutri-Score
De Nutri-Score kan je niet meer wegdenken uit de winkelrekken. Dit handige voedingslabel zet de voedingswaarde van producten om in een overzichtelijke code van 5 kleuren en 5 letters. Zo wordt het voor jou makkelijker om een bewuste en evenwichtige voedingskeuze te maken.

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingslabel dat de voedingswaarde van producten vertaalt in een duidelijke 5 letter- en kleurencode. Elk product krijgt een score toegekend op basis van een wetenschappelijk algoritme. 

Die formule houdt rekening met te vermijden voedingsstoffen (energiewaarde en hoeveelheid suikers, verzadigde vetten en zouten) én met positieve (het aandeel vezels, proteïnen, fruit, groenten, noten, koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie). Zo zie je in één oogopslag welke producten aan te raden zijn én welke je beter beperkt.

Waar vind je de Nutri-Score?

Op veel verpakkingen van Boni Selection en Spar vind je de Nutri-Score steeds rechtsonder op de voorzijde. Voor de meest recente en verbeterde berekeningen, bekijk je simpelweg de aangepaste Nutri-Scores in de Xtra-app. Zo maak je altijd bewuste keuzes tijdens het winkelen.

Zo gebruik je de Nutri-Score

De Nutri-Score is erg handig om in een oogopslag voedingswaarden te vergelijken van producten binnen eenzelfde assortiment. Zo kan je de scores van bv. verschillende soorten ontbijtgranen of kant-en-klare maaltijden naast elkaar leggen. Je ziet dan meteen welke producten je regelmatig kan eten, en welke minder passen in een evenwichtig voedingspatroon.

De letter A op een groene achtergrond geeft aan dat een product goed scoort qua algemene voedingswaarde. Een product met een donkeroranje E eet of drink je beter met mate. Op basis van de Nutri-Score krijg je dus transparante productinformatie en kan je voortaan bewust kiezen.

Evenwichtiger eten met de Nutri-Score

Als je aan het koken gaat, combineer je sowieso producten met verschillende Nutri-Scores. Je kan bv. kaas met een D-score in een recept gebruiken, maar per portie zal je niet per se 100 g van die kaas naar binnen spelen. Zo kan je dus een evenwichtig gerecht op tafel zetten, zelfs met kaas erbij. 

Zo wordt de Nutri-Score toegekend

Het algoritme kent punten toe aan elk element in de voedingstabel (per 100 g of ml), zowel voor nadelige (energie, suikers, verzadigde vetzuren, zout) als voor gunstige (eiwitten, vezels, verhouding fruit, groenten, noten, koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie) voedingsstoffen. Daarna trekken we de positieve punten af van de negatieve en zetten we het resultaat om naar de Nutri-Scoretabel.

Onze verbeterde Nutri-Score, geïntroduceerd in 2024, houdt nu nog meer rekening met belangrijke voedingsstoffen zoals zoetstoffen, suiker, zout, vezels en vetten. Hierdoor krijgen een groot deel van de producten een accuratere score die beter aansluit bij hun werkelijke voedingswaarde. Bijvoorbeeld, halfvolle en magere melk scoren nu hoger dan volle melk, waardoor consumenten geholpen worden om nog gezondere voedingskeuzes te maken.

Aan de slag met de Nutri-Score

Staat de Nutri-Score nog niet op de verpakking? Download dan snel de SmartWithFood-app in de App Store of Google Play. Scan met je smartphone simpelweg de barcode van een product, en ontdek meteen de Nutri-score.