U bent hier

Bloedappelsien: fel van kleur en smaak

De bloedappelsienen van Spar komen uit Sicilië. Daar groeien ze op de flanken van de befaamde vulkaan Etna. We trokken zuidwaarts en lieten ons door Alessandro Barbera, teler van de derde generatie, leiden door de idyllische boomgaarden.

Van generatie op generatie
National Media File 
0

Bij Spar vind je van december tot april bloed- of wijnappelsienen. We weten dat ze hun naam danken aan hun kleur, dat hun vruchtvlees sappig is en dat ze intens en evenwichtig smaken. Maar Alessandro van familiebedrijf Barbera International heeft ons nog veel meer te vertellen over deze lekkere vitaminebommetjes.

Alessandro: “In tegenstelling tot gewone appelsienen, zijn bloedappelsienen maar een beperkte periode van het jaar beschikbaar. Op dit moment hebben we 150 hectare boomgaarden met ongeveer 100.000 bomen. Als je een boom plant, kan je er drie jaar later al van oogsten. Gemiddeld geeft een bloedappelsienenboom trouwens 25 jaar lang vruchten. We planten dus ook steeds nieuwe bomen. Daarnaast testen we nieuwe variaties. Wist je dat één boom jaarlijks zo’n 75 kilo appelsienen oplevert?”

Ideale omstandigheden

“De Moro is de oudste soort. Die is 100% rood en erg geschikt om sap van te maken. De lichter gekleurde, halfrode Tarocco is degene die je eet. In tegenstelling tot de traditionele oranje appelsienen, hebben bloedappelsienen een pigment dat hen een felrode tot violetachtige kleur geeft. Ook het microklimaat rond de Etna speelt een rol. Voor een mooie rode bloedappelsien heb je de ideale combinatie nodig van veel zon, een mild klimaat overdag, water, een bodem met veel voedingsstoffen en lage nachttemperaturen. Daardoor zijn onze bloedappelsienen, met hun perfect uitgebalanceerde zoetzure smaak, zo heerlijk!”

Ideale omstandigheden
National Media File 
0
Ideale omstandigheden
National Media File 
0
Ideale omstandigheden
National Media File 
0
Ideale omstandigheden
National Media File 
0
"De Moro kies je voor het sap, de Tarocco om zo van te eten."

“De bodem is hier heel vruchtbaar. Samen met de optimale hoogte, het aanwezige bronwater voor de irrigatie en de overvloedige zon, is dit de ideale locatie voor de teelt van bloedappelsienen. Klein geheimpje: we hebben een weerstation dat ons vertelt hoeveel water we moeten geven. Handig hé!”

Vroeg uit de veren

“Tijdens het oogstseizoen starten we met het plukken van de vruchten 's morgens vroeg vanaf 6 uur. We knippen ze van de bomen met een klein schaartje, zodat we ze zeker niet beschadigen. Daarna leggen we ze voorzichtig in kisten.

Oogstseizoen
National Media File 
0
Oogstseizoen
National Media File 
0

Na het plukken brengen we de bloedappelsienen naar een magazijn waar vakmannen de mooie exemplaren van de beschadigde scheiden. We sorteren, wassen en drogen ze. Dat laatste doen we al schuddend. Daarna drogen ze verder om goed te kunnen bewaren. Om ze extra te beschermen, geven we ze een soort waslaagje met kaneel.”

Kwaliteit voorop 

“De kwaliteit van de vruchten staat voorop, daarom doen we tijdens de teeltperiode regelmatig controles op pigmentatie, zuurtegraad en suikerniveau. Deze controles lopen door tijdens de pluk, het sorteren, wassen en verpakken. We sorteren en verpakken de bloedappelsienen per kaliber. Nog dezelfde dag vertrekken ze met de vrachtwagen naar Colruyt Group in België.”

“We controleren regelmatig op pigmentatie, zuurtegraad en suikerniveau.”
Weetjes over bloedappelsien
National Media File 
0

Wist je dat:

  • één boom levert jaarlijks zo’n 75 kilo appelsienen op
  • bloedappelsienen bevatten 3x meer antioxidanten en vitamines dan gewone appelsienen

In de keuken

Je kan alle kanten opgaan met bloedappelsienen in de keuken. Ze zijn heerlijk in een sorbet, cocktail, saus, ...

Recepten
< naar de wereld van Spar