Ready to eat mango's en avocado's
Tags Fruit

Ready-to-eat mango's en avocado's

Wist je dat tropische vruchten, als mango en avocado, ook in België gerijpt worden? De rijpingsmeesters van Special Fruit zijn hierin gespecialiseerd. Daarnaast voeren ze het hele jaar door bessen, exotische vruchten en speciale groenten in. Wij trokken naar Meer, nabij de Nederlandse grens, om het rijpingsproces van de mango's en avocado's van dichtbij mee te maken.

Tropische topper: mango

Mango’s zijn een van de populairste tropische vruchten. Ze worden dan ook al 4.000 jaar gecultiveerd en dragen de toepasselijke bijnaam ‘appel van de tropen’. Er bestaan heel wat verschillende soorten. Bij Spar vind je de bekendste, en naar onze mening ook de lekkerste, soorten: Keith en Kent.

Een Keith-mango is groot, rond tot ovaal, heeft een groene kleur met roze schijn, heeft weinig vezels en smaakt goed door. Daartegenover heb je de Kent. Die is ook rond tot ovaal, maar is net iets dikker dan de Keith. Hij heeft een donkergroene kleur, met rode blush en gele vlekjes, vrij dunne schil en relatief kleine pit. Verder is zijn vruchtvlees diepgeel, vezelloos, sappig en aromatisch.

Mango's in groene bak
Mango wegen
Mango's verpakken

Het hele jaar door kan je van deze kanjers genieten. Nu komen ze vooral uit Brazilië en Peru. Mango’s groeien aan bomen die na vier à vijf jaar voor de eerste maal vruchten opleveren. Die worden geplukt nog voor ze rijp zijn en in speciale koelcontainers verscheept naar Antwerpen of Rotterdam.

Eenmaal het fruit bij Special Fruit, in Meer, is aangekomen, krijgt het een plaatsje in de rijpingskamers. De paletten met mango’s worden bedekt met een canvasdoek, zo wordt er een vacuüm gecreëerd en rijpen ze het best. Rijpingsmeesters controleren de kamers regelmatig op luchtvochtigheid en CO2-gehalte. In deze perfecte omstandigheden duurt het ongeveer vier dagen vooraleer een mango rijp is.

Wist je dat … de kleur van een mango niets te maken heeft met zijn rijpheid?

De kleur van mango zegt daarentegen wel veel over de hoeveelheid bètacaroteen dat hij bevat. Dat is een stof die in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Een mango rijpt trouwens van binnen naar buiten. Het vruchtvlees rond de pit is dus steeds het eerst rijp.

Avocado heel het jaar door

Bij Spar zijn we fan van de Hass-avocado. Die kan je het hele jaar door kopen. Het is een kleine, peervormige avocado met donkere, ruwe en bobbelige schil. Die kleurt tijdens het rijpen van groen naar zwartbruin. Het is de enige soort die in rijpingskamers kan rijpen. Het merendeel van de avocado’s komt uit Peru en Chili. Al teelt men ondertussen ook al avocado’s in Spanje, Portugal en Marokko. Na twee en een half tot drie jaar krijgt een avocadoboom voor het eerst vruchten.

Net zoals mango’s, rijpen ze niet aan de boom, maar pas na de oogst. De Hass-avocado’s komen in containers, met beschermde atmosfeer, per boot onze richting uit. Tijdens die overtocht vertoeven de avocado’s, als het ware, in een diepe slaap. Eenmaal in Meer gaan de avocado’s de rijpingskamers in, waar ze na zes tot acht dagen als rijpe avocado’s weer buitenkomen.

Advocado's verpakken
Advocado's verpakken

Alleen de beste mango's en avocado's voor Spar

Eenmaal de mango’s en avocado’s voldoende gerijpt zijn, krijgen ze een kwaliteitscontrole. Kleur en gewicht zijn erg belangrijk. Voor Spar worden bijvoorbeeld enkel avocado’s die ongeveer 200 gram wegen geselecteerd. Eens de mango’s en avocado’s de strenge controle doorstaan hebben, krijgen ze het label ‘Best Choice - Ready to eat’ opgekleefd en gaan ze in dozen van vier kilogram naar het Spar distributiecentrum in Mechelen en later naar de verschillende Spar-winkels.

30 jaar Special Fruit

In 1976 startte François Maes met het importeren van Californische aardbeien naar België. Daarmee legde hij de basis voor Special Fruit, een familiebedrijf dat in 1990 werd opgericht. Een van de vijf kerntaken van het bedrijf bestaat erin het hele jaar door ‘ready to eat’-groenten, -fruit en -vruchten aan te bieden.

In 2006 start Special Fruit met het rijpen van mango’s en avocado’s, naar analogie van het rijpen van bananen. Zo werd het pionier op het vlak van perfect gerijpte exoten. Daarnaast is het bedrijf wereldwijde importeur van een zeer speciaal assortiment fruit en groenten, gaande van gezonde bessen tot exotische specialiteiten.

Hoe herken ik een perfect rijpe mango en avocado?

Mango

Mango
  • Geeft lichtjes mee wanneer je er zacht op drukt.
  • Vruchtvlees is donkergeel, sappig, zacht en zoet.

Avocado

Advocado
  • Geeft lichtjes mee wanneer je er zacht op drukt.
  • Romig vruchtvlees dat wat naar hazelnoot proeft.