Avocado

Avocado

Hip, hipper, hipst: de avocado veroverde de wereld in ‘no time’. Nu hij helemaal is ingeburgerd, is het inspiratie troef. Aan de slag met avocado? Kom alles te weten over de boeiende lekkernij.

  • De avocado is plantkundig gezien geen groente, maar een steenvrucht. Hij is peervormig en afkomstig uit tropische streken. Onder zijn donkergroene schil schuilt lichtgroen vruchtvlees met een boterzachte structuur. Laat je niet verrassen door de stevige pit!
  • Avocado’s zijn op z’n best wanneer ze perfect rijp zijn. Test dit door zachtjes te drukken op de plek waar de steel zat. Geeft de vrucht lichtjes mee? Dan kan je ze met een gerust hart opensnijden. 
Smaak.png

Smaak van avocado

De smaak is neutraal en nootachtig. Andere smaakmakers spelen dus een belangrijke rol in gerechten met avocado. Tip: citroen- of limoensap geeft niet enkel een extra smaakdimensie, maar zorgt er ook voor dat het vruchtvlees niet verkleurt. 

Voedingswaarde.png

Voedingswaarde van avocado

De bijnaam ‘boterpeer’ geeft het al weg: de avocado bevat veel vet. Gezond vet weliswaar! Daardoor heb je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel. Verder bevat de vrucht onder andere vitamine C en ijzer.

Bewaren.png

Avocado bewaren

Nog niet rijp? Bewaar je avocado’s dan op kamertemperatuur. Rijpe avocado’s kan je nog enkele dagen bewaren op een koele plek. 

Weetjes.png

Weetjes over avocado

Er bestaat ook avocado-olie die vergaard wordt uit de pit van de vrucht. Deze olie is rijk aan omega 9-vetzuren, antioxidanten en mag je verhitten tot 260°C. Ideaal om mee te koken dus!

Avocado klaarmaken

Doorgaans eet je avocado rauw. Pureer het vruchtvlees om er een klassieke guacamole mee te maken, snij in reepjes voor in een salade of ga er op een andere manier creatief mee aan de slag.

Avocado snijden & schoonmaken

  1. Snij de avocado doormidden langs de pit.
  2. Lepel het vruchtvlees uit.
Avocado klaarmaken Avocado klaarmaken