U bent hier

Belgische aardbeien

Wist je dat je bijna het hele jaar door kan genieten van Belgische aardbeien? Maar in de lente en de zomer smaken ze zelfs nog beter. We gingen langs bij fruitteler Wim Meyers in het Limburgse Riemst, die ons een rondleiding gaf in zijn prachtige serres.

Belgische aardbeien - fruitteler
National Media File 
0

Aardbeien oogsten

Louis Meyers, de vader van Wim, startte met de beschermde teelt van aardbeien in 1992. Wim stapte in 2002 in het bedrijf. 70% van de teelt bestaat uit aardbeien. Daarnaast telen ze ook frambozen, braambessen en rode bessen.

Doordat ze verschillende teeltsystemen installeerden voor de aardbeien, kunnen ze bijna het hele jaar door oogsten, meer bepaald: van maart tot eind december. Per jaar voorzien ze drie teelten, die deels in de serres plaatsvinden. Maar er groeien ook aardbeien onder gesloten en open tunnels en tijdens de zomer in stellingen.

"We kunnen bijna het hele jaar door aardbeien oogsten."Fruitteler Wim
Aardbeien in gesloten tunnels in de serre
National Media File 
0
Plukrijpe aardbeien
National Media File 
0
Oogsten van Belgische aardbeien
National Media File 
0

De totale oppervlakte voor het telen van aardbeien bedraagt 7 ha, waarvan 3,3 ha onder glas. Verder zijn er ook nog velden voor het opkweken van de aardbeien-, frambozen- en rode bessenplanten. Die gaan na het opkweken de koeling in, tot wanneer ze naar de serres kunnen om te groeien. Doordat ze de plantjes zelf opkweken, kunnen ze zo goed als volledig autonoom werken.

Een jaar aardbeien telen

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zetten ze aardbeien van het ras Sonata in de serres. Na een viertal weken krijgen de planten bloemetjes. Ze worden vervolgens bevrucht door de rondvliegende hommels en bijen. Dan duurt het nog vier weken alvorens de eerste aardbeien plukrijp zijn. Plukrijpe vruchten zijn dik genoeg en hebben een ‘blosje’, een teken dat er zich in de vrucht suikers hebben gevormd. Gemiddeld levert een aardbeienplant ongeveer een halve kilo aardbeien per jaar op.

"Gemiddeld levert een aardbeienplant ongeveer een halve kilo aardbeien per jaar op."Fruitteler Wim

Na de Sonata’s, die je van begin maart tot half juni vindt, is het de beurt aan Elsanta. Het grootste deel van de aardbeien zetten ze af via de coöperatieve BelOrta. Daar doet onze Spar aankoper dagelijks zijn bestellingen. De aardbeien worden vervolgens naar het distributiecentrum in Mechelen getransporteerd, en van daaruit naar de verschillende Spar winkels. Een deeltje van de oogst houden ze zelf bij. Daar vullen ze hun automaten mee. Dus wie Meyers Softfruit in Riemst passeert, kan bijna altijd verse aardbeien uit de automaten halen.

Bloemetjes
National Media File 
0
Belorta - Belgische aardbeien
National Media File 
0

De perfecte teeltomgeving

In de nieuwste serres installeerden ze assimilatieverlichting. Door de belichting ‘denken’ de planten dat de dagen langer zijn, waardoor ze sneller vruchten krijgen en suikers aanmaken. Wanneer er voldoende zon is, schakelen de lampen zich automatisch uit. Naast licht, is ook voeding, temperatuur en vochtigheidsgraad belangrijk voor een goede teelt.

Inzetten op duurzaamheid

Ze proberen sterk in te zetten op duurzaamheid. Zo gebruiken ze geen insecticiden. De uitgezette roofmijten eten de schadelijke insecten op. Ze voegen meststoffen toe aan het water, waarbij het teveel aan water via een gesloten systeem opnieuw gezuiverd en hergebruikt kan worden. Een warmtekrachtkoppeling zorgt voor zowel elektriciteit als warmte. Ze installeerden ook een rookgasreiniger, zodat er geen CO2 naar buiten kan. De gezuiverde rookgassen komen via een buizensysteem opnieuw in de serres, waar ze dienstdoen als meststof. En ook aan de verpakking hebben ze gedacht, die is 100% recycleerbaar.

Belgische aardbeien - stap voor stap - duurzaamheid
National Media File 
0

Stap voor stap

Door Belgische telers te ondersteunen dragen we samen bij aan een betere samenleving, stap voor stap.

< naar de wereld van Spar