U bent hier

Het betere bolwerk: Heide Atelier!

Heide Atelier in Heist-op-den-Berg is niet zomaar een ijsatelier. Jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kunnen hier stilletjes aan de draad weer oppikken, vooraleer ze zich wagen aan het reguliere arbeidscircuit. Met een weergaloze passie bereiden ze hier ambachtelijk schepijs. En daar scheppen wij graag mee op!

National Media File 
0
National Media File 
0

Duidelijke missie en visie

Ines: “Zo’n 12 jaar geleden, op 15-jarige leeftijd, kreeg onze dochter een herseninfarct tijdens het joggen. Nadien volgde een lange, moeilijke periode van revalidatie. Maar wat dan? Al snel merkten we dat er geen vervolgtraject was. Vaak passen jongvolwassenen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) niet in een beschermde werkplaats. En ook naar school gaan of het reguliere arbeidscircuit is veelal geen optie. Toch hebben ze een plaats nodig waar ze hun vaardigheden kunnen verbeteren, en dat in hun eigen tempo. Om hieraan tegemoet te komen, richtten we vzw Jeugdwerking Hoge Heide en Heide Atelier op. Hier krijgen de jongeren – of participanten – de tijd en ruimte om te groeien.”

National Media File 
0

Een mintgroene start

Alles startte met een mintgroene droom op wieltjes. Ines: “Sinds juni 2017 rijden we rond met een mintgroene foodtruck om ons schepijs te promoten op verschillende soorten events, zoals festivals en braderijen. Zo kwamen we ook in contact met Spar. Zij verkopen nu als enige supermarkt ons schepijs. Het ijsatelier opende in het najaar van 2017 de deuren. Hier bereiden we het ijs samen met onze participanten. Sinds deze lente hebben we ook een scheptoog.”

"Ruben, een van onze participanten, is er vanaf de start bij. Op dinsdag helpt hij in het atelier en op vrijdag schept hij ijs aan onze scheptoog."Ines
National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

De ingrediënten maken het ijs

Bij Heide Atelier maken ze ijs op ambachtelijke wijze en volgens een uitgekiend recept. Ines: “De room en melk halen we bij een landbouwer op. Vervolgens laten we ze pasteuriseren. De andere ingrediënten wegen we precies af volgens het recept en voegen we toe aan de roommelkbereiding. De juiste hoeveelheden staan op de displays van de ijsmachine, zo kan niemand zich vergissen.”

 

National Media File 
0
National Media File 
0
National Media File 
0

“We gebruiken enkel kwaliteitsvolle ingrediënten zoals vanillestokjes uit Madagaskar en chocolade van Callebaut. We kiezen voor diepgevroren vruchten in plaats van verse, zo blijft de kwaliteit altijd dezelfde. Als de bereiding klaar is, tappen we ze af en gaat ze de snelvriezer in. Eenmaal koud genoeg, draaien we het ijs af in een andere ijsmachine en vullen we de ijsvormen voor de scheptoog of de ijspotten voor in de Spar winkels.”

 

Dit ambachtelijke ijs is nu exclusief te koop bij Spar in 3 verrukkelijke smaken

National Media File 
0

Vanilleroomijs

National Media File 
0

Chocoladeroomijs

National Media File 
0

Aardbeiensorbet

< naar de wereld van Spar