U bent hier

Pur Natur, puur biologisch!

Van bij de start kiest Pur Natur resoluut voor 100% biologisch. Wat dat precies inhoudt, komen we te weten in Kruisem, waar het bedrijf gevestigd is. Hier leren we hoe ze yoghurt en verse kaas maken.

Standyoghurt vs. roeryoghurt, wat is het verschil

Pur natur yoghurt
National Media File 
0

Standyoghurt: hierbij gebeurt de fermentatie ‘pas’ in de eindverpakking. Tijdens het vullen van de eindverpakking wordt de melk, samen met de yoghurtculturen, opgewarmd tot 40°C. Daarna gaan de pallets met yoghurt zo’n vier uur de broedcel in. Elke pallet wordt beoordeeld en bij het bereiken van de correcte pH-waarde wordt het koelproces gestart.

Roeryoghurt: hierbij fermenteert de yoghurt in de tank. Wanneer de yoghurt de vastgelegde pH-waarde bereikt heeft, wordt hij afgekoeld en via filters en pompen in onder andere de glazen flessen gegoten.

De voorganger van Pur Natur startte in 1902 met de ophaling van melk bij boeren in de buurt. Daar werden verschillende zuivelproducten, zoals boter, karnemelk, chocomelk en later ook standyoghurt, van gemaakt. In 1988 specialiseerde het familiebedrijf zich in yoghurt, verse kaas en zuiveldesserts. Dat liep goed en in 1990 ontstond Pur Natur, waarbij de focus op 100% biologisch kwam te liggen.

Pur natur yoghurt melk
National Media File 
0
Griekse yoghurt
National Media File 
0

De basis? Biologische melk

Om biologische yoghurt te maken, heb je natuurlijk biologische melk nodig. Daarvoor doet Pur Natur beroep op zo’n veertigtal boeren uit Vlaanderen en Wallonië. Allemaal doen ze aan biologische landbouw, een alomvattend systeem van landbouwbeheer waarbij de beste praktijken op milieugebied hand in hand gaan met het stimuleren van de biodiversiteit. Ook de instandhouding van natuurlijke hulpbronnen en de toepassing van strenge normen op het gebied van dierenwelzijn zijn criteria waar de biologische landbouwer rekening mee moet houden.

National Media File 
0
indikken yoghurt
National Media File 
0
vrachtwagen
National Media File 
0

Terug naar de melk. Wist je dat biologische melk diervriendelijker is dan andere melk? Dat komt doordat de levensomstandigheden van de koeien een pak beter zijn dan die van niet-biologische melkkoeien. Tijdens het graasseizoen grazen de koeien overdag in de weide.  Ze krijgen veel ruimte, zo’n twee koeien op één hectare is de basisregel. 

De weilanden worden bovendien niet bemest met kunstmest. Ook in de stallen is er voldoende ruimte voorzien, zo’n 6 m² per koe. De voeding bestaat voornamelijk uit vers gras en klaver, aangevuld met biologisch ruwvoer, zoals grasklaver, en verse of gedroogde biologische voerdergewassen of biologisch kuilvoer.

Het procedé van yoghurt en verse kaas 

roeruyoghurt
National Media File 
0

Dagelijks krijgt Pur Natur verse melk aangeleverd. Die wordt eerst grondig gecontroleerd en dan gelost en gekoeld. De melk wordt vervolgens automatisch klaargezet voor de bereiding van yoghurt en verse kaas. Daarna start de pasteurisatie. Afhankelijk van het soort yoghurt is het vervolgproces iets anders.

Om verse kaas te bereiden voegen we kaasculturen toe aan de opgewarmde melk. De fermentatie start en in een volgende stap wordt de gefermenteerde melk ingedikt of gecentrifugeerd, waarbij je enerzijds kaaswei en anderzijds kaaswrongel krijgt. De kaas kan verder vermengd worden met room, om volle kaas te maken, of fruit.

Alvorens de flessen of potten te vullen met yoghurt of verse kaas, worden ze met stoom ontsmet. Na het vullen worden ze gelabeld en gekoeld via een koeltunnel. In gekoelde transportwagens worden ze vervoerd naar ons distributiecentrum van waaruit de potjes naar de Spar winkels vertrekken.

productie yoghurt
National Media File 
0
roeruyoghurt
National Media File 
0
yoghurt
National Media File 
0
 
< naar de wereld van Spar