U bent hier

Parelende champagnes en schuimwijnen

In de nazomer trok onze wijnspecialist Johan met drie ondernemers naar de Champagne- en Bourgognestreek. Doelstelling: plukken, praten en proeven. Na het bezoek aan de vier wijnhuizen zijn ze unaniem: deze champagnes en crémants sluiten volledig aan bij ons DNA. Een verslag van onze bruisende roadtrip.

National Media File 
0

Bij de champagnes van Spar vind je drie monocépages. Dat zijn wijnen die gemaakt zijn van één druivensoort. De drie tenoren van de champagnewereld - chardonnay, pinot noir en pinot meunier - hebben elk hun kwaliteiten. Je kan dus perfect nagaan welke je het beste ligt. Wij gingen al even voorproeven in de verschillende wijnhuizen.

 

National Media File 
0

Delouvin-Nowack (100% pinot meunier)

Onze uitstap begint bij wijnhuis Delouvin- Nowack, in het noordoostelijke Vandières, tussen Metz en Nancy. Daar worden we ontvangen door Bertrand Delouvin. Zo begint meteen al te dagen waar de opvallende naam vandaan komt. Bertrand verklaart dat Delouvin en Nowack de achternamen zijn van zijn ouders, die het wijnhuis in 1949 hebben
opgericht. Bertrand: “Tot op vandaag nemen we alle stappen van het champagnemaken zelf in de hand. Op die manier komen de eigenschappen van de druiven, het terroir en het blenden samen in een uniek product met een specifiek karakter.”

 

Bertrand schenkt ons een glaasje in en we moeten hem gelijk geven. De fruitige smaak van de Delouvin-Nowack is typisch voor de gebruikte druif, pinot meunier. Deze druif gedijt goed op krijtrotsen en een kleiachtige ondergrond. En je mag eens raden welke ondergrond je hier aantreft … Ook het krachtige aroma van deze champagne is kenmerkend voor de druif en de streek, La Vallée de la Marne.

 

National Media File 
0

 

Pierson Cuvelier (100% pinot noir)

Volgende halte: Louvois. Dit ligt halfweg tussen Parijs en het zonet bezochte Vandières. François Pierson verwelkomt ons met een rondleiding. De man behoort tot de vierde generatie van het champagnehuis, dat bestaat sinds 1901. Aanvankelijk verkochten ze hun druiven aan grote wijnhuizen. Sinds 1928 maken ze hun eigen champagne. Zijn wijngaarden liggen verspreid over maar liefst 12 dorpen, in dit heuvelachtige gebied rond Reims. Op 10 ha teelt hij pinot noir, op de overige 2 ha groeit chardonnay.

National Media File 
0

“Pinot noir bestaat al meer dan 2.000 jaar en is daarmee een van de oudste druivenrassen”, vertelt François. “Het is wel moeilijk om hem te cultiveren: de druiven hebben een dunne schil en de trossen zijn compact. Dat geeft rot en schimmelziekten meer kans. Maar dat weegt helemaal niet op tegen de
sterktes. Pinot noir geeft wijnen lekker veel structuur en een volle smaak met veel zuren en weinig tannines. Proef maar!”

We kraken een fles Pierson Cuvelier en proeven inderdaad veel body, structuur en een volle, lang aanhoudende smaak. Ook de fruitige aroma’s komen sterk naar voren in deze Grand Cru. Een dikke aanrader!

"“De pinot noir
laat zich moeilijk cultiveren,
maar hij is absoluut de moeite
waard!”"François
National Media File 
0

Claude Carré (100% chardonnay)


Een boogscheut verder, in Trépail, springen we binnen bij Claude Carré. Zij maken onze blanc de blancs, dat is een champagne die uitsluitend gemaakt wordt met de witte druif chardonnay. Die voelt zich helemaal in zijn element op de kalkheuvels van de streek. Champagne zit in de genen van wijnboer
Claude. Hij stamt namelijk af van een familie van champagneboeren. Zijn vader had vier zonen, die ondertussen zelf wijngaarden hebben en champagne maken. Ook bij zijn eigen zoon, Olivier, stroomt champagne door de aders. Samen zijn ze er het hele jaar mee bezig.

Zoveel tijd heb je ook nodig als je goede champagne wil maken. Zodra Claude: “In onze familie stroomt er champagne door de aders.” de oogst begint, gaat het echter razendsnel. Op vijf à zes dagen moet alles geplukt zijn. Daarna worden de druiven geperst met een pneumatische pers. Eens de flessen gevuld zijn, mag het weer wat rustiger: de champagne blijft dan drie jaar liggen om te rijpen.

 

National Media File 
0

Crémants de bourgogne

Daarna rijden we door naar Bourgogne, meer bepaald naar het gerenommeerde wijnhuis Veuve Ambal, dat voor ons drie crémants de bourgogne maakt. Maude heet ons hartelijk welkom en nodigt ons prompt uit tot een degustatie: een betere ontvangst bestaat niet. Maude: “Veuve Ambal werd in 1898 opgericht door Marie Ambal, die na de dood van haar man terugkeerde naar haar geboortedorp Rully. Haar broer produceerde en verdeelde
Bourgognewijnen. Marie was geïnteresseerd in het maken van wijnen met de méthode champenoise (sinds 1994 spreekt men van méthode traditionnelle, om het onderscheid met champagne te maken). In 1898 richtte ze haar eigen wijnhuis op.” Zowel het talent en de betrokkenheid van de medewerkers hebben ervoor gezorgd dat Veuve Ambal de specialist en leider is van de appellatie Crémant de Bourgogne. Maar liefst 40% van al die crémants wordt
door hen geproduceerd. Jaarlijks rollen 16 miljoen flessen kwaliteitsvolle crémant van de band.

National Media File 
0

’s Anderendaags neemt Maude ons op sleeptouw naar de wijngaarden. We zijn nog enkele dagen te vroeg om de echte pluk mee te maken, maar onze ondernemers kunnen wel al even proberen hoe zwaar het is. Dat de druivenstruiken op hellingen staan, maakt het er niet makkelijker op. Emmanuel toont hoe de druiven manueel, tros per tros, worden geplukt. Dit is trouwens verplicht bij het maken van crémants. De druiventrossen doen we in emmers die we nadien overgieten in grote bassins en vervolgens in kisten.

De druiven worden bijna onmiddellijk geperst en bewaard in kuipen tot ze gebruikt worden om de crémants te maken. In de moderne productie-eenheid zien we trouwens hetzelfde proces als bij de champagneboeren, maar dan wel op grotere schaal. We slaan al dat labeur en de drie jaar rijping even over, en sluiten onze fel gesmaakte wijntrip af met de overheerlijke Marie Ambal. Wat we vooral onthouden? Dat het met al deze overheerlijke bubbels ongetwijfeld geweldige eindejaarsfeesten worden.

National Media File 
0
National Media File 
0
< naar de wereld van Spar