Hoe zorgen we voor duurzamere verpakkingen?

Voor onze huismerken Boni en Spar gaan we de uitdaging aan om per product de beste verpakking te kiezen voor het milieu. Een goede verpakking beschermt producten, laat toe ze langer te bewaren en bevat vaak nuttige informatie. Daarom is de verpakkingsoplossing met de kleinste milieu-impact niet altijd wat je op het eerste gezicht denkt.

Oplossingen voor minder verpakking

Refuse: verpakking weglaten

Als het kan, laten we de verpakking gewoon weg. Heel wat groenten en fruit kan je daarom los aankopen

Reduce: verpakking verminderen

Soms is een verpakking noodzakelijk om een product langer vers te houden. De milieuimpact van  voedselverspilling is immers vaak groter dan die van de verpakking. In dat geval proberen we een deel van de verpakking te vervangen, verdunnen of verkleinen zodat we minder materialen moeten gebruiken. Het plastic deksel van de verpakkingen van onze noten vervingen we bijvoorbeeld door een hersluitbare folie. 

Spar-walnoten.png
herbuikbare-zakjes-4.jpg

Reuse: verpakking hergebruiken

We kunnen verpakking ook vermijden door het te hergebruiken. Met de herbruikbare zakjes voor groenten en fruit besparen we jaarlijks maar liefst 150 miljoen plastic zakjes.

Duurzame materialen en maximaal recycleren

Onze verpakkingen zijn gemaakt met het oog op vlotte recyclage na gebruik. Want hoe meer we recycleren, hoe minder nieuwe grondstoffen we aanwenden en dus hoe beter voor het milieu. Bovendien kiezen we zelf voor verpakkingen gemaakt met gerecycleerde of hernieuwbare materialen, zoals schaaltjes van gerecycleerd papier en karton, en verpakkingen uit gerecycleerd plastic.

Ademende verpakking

Een goede verpakking houdt verse producten, zoals groenten en fruit, langer vers en knapperig. Daarom kiezen we voor sommige producten voor een ademende verpakking met microperforaties. Die laat minder zuurstof naar binnen en minder vocht naar buiten. 

Heb je de ademende verpakking al gespot bij onze Spar-sla?
sla-spar.jpg
Tegen 2025 willen we dat alle verpakkingen van onze eigen merken 100% herbruikbaar, recycleerbaar, composteerbaar of biodegradeerbaar zijn.

Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

Iconen stap voor stap milieu.jpg