Ribbetjes met jam van spek, whisky en chili

Ribbetjes met jam van spek, whisky en chili

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Jam

  Bak het gerookt spek krokant in eigen vet. Haal uit de pan en droog op keukenpapier. Verwijder bijna al het vet uit de pan.

 2. Pel de rode en witte ui en snipper alles fijn. Snij het pepertje fijn. Bak de uien en het pepertje in het restje vet van het spek goudbruin. Kruid met ras el hanout en gerookt 1 kl paprikapoeder. Blus met 1 dl whisky. Voeg 50 g bruine suiker, 1 dl ahornsiroop en balsamicoazijn toe en laat ± 5 min zacht koken. Hak het krokante spek zo fijn mogelijk en voeg bij de rest. Serveer koud of lauw.

 3. Verwarm de BBQ voor.

 4. BBQ-spray

  Meng het appelsap met de ciderazijn, 1 dl whisky en 2 el ahornsiroop. Giet in een propere plantenspuit. Gebruik de spuit om het vlees regelmatig nat te spuiten, om uitdroging te voorkomen.

 5. Dry rub

  meng het paprikapoeder met 10 g gerookt paprikapoeder, het zout, 15 g suiker, het lookpoeder, de kaneel, het uienpoeder, de cayennepeper en de Provençaalse kruiden. Doe in een bokaal en bewaar droog.

 6. Smeer de ribben in met wat mosterd en bestrooi rijkelijk met de dry rub.

 7. Gaar de ribben ± 2 u op een temperatuur tussen de 100 en 120°C. Spuit de ribben regelmatig in met de BBQ-spray.

 8. Haal de ribben van het vuur en laat 1 u in aluminiumfolie rusten. Haal uit de folie en gril nog eens kort om het buitenste korstje terug krokant te krijgen. Zorg steeds voor een matig vuur zodat de ribben niet verbranden of uitdrogen.

 9. Serveer de ribben met de jam van spek, whisky en chili en Hasselback-aardappelen.