Bacalhau met gekaramelliseerde ui, aardappel en olijven

Bacalhau met gekaramelliseerde ui, aardappel en olijven

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Gezouten kabeljauw

    Meng het zout samen met de kruiden en specerijen door de suiker. Scheur de laurierblaadjes daarbij in stukken.

  2. Lepel ½ van het kruidenmengsel op de bodem van een diep bord, leg de vis erop en strooi de rest van het mengsel erover. Zorg dat de vis aan alle kanten omringd is met het mengsel. Laat 20 min rusten op kamertemperatuur. De vis voelt nu vaster en steviger aan. Spoel de vis af en dep droog met keukenpapier. Snij in stukken.

  3. Ovenschotel

    Kook de aardappelen met schil net gaar in gezouten water. Giet af en laat uitdampen en afkoelen.

  4. Pel 2/3 look en snipper fijn. Pel en snij de 1/3 look middendoor.

  5. Hak de peterselieblaadjes fijn. Pel de uien en snij in fijne ringen.

  6. Verwarm een scheut olijfolie op een laag vuur en fruit de uien tot ze zacht zijn. Kruid met peper en zout. Voeg de looksnippers toe en bak ze glazig. Verhoog het vuur en laat karamelliseren terwijl je constant omschept. Haal de pan van het vuur.

  7. Verwarm de oven voor op 210°C.

  8. Bestrijk een ovenschaal met olijfolie en wrijf de halve tenen look erover. Snij de aardappelen in plakken en schik ze op de bodem van de schaal, dek af met een laag uien en vervolgens een laag kabeljauw. Herhaal en eindig met een laag aardappelen en ui. Dek af met aluminiumfolie.

  9. Bak 15 min in de voorverwarmde oven. Verwijder de folie en bak nog 10 min tot het goudbruin ziet. Hou warm.

  10. Kook de eieren 8 min en laat schrikken in koud water. Pel ze en snij in kwartjes. Schik de eieren bovenop de aardappelen en bestrooi met peterselie en olijven. Besprenkel met olijfolie en serveer.